Борељ: Све очи упрте у Охрид, идем тамо са надом да ће бити напретка

СКОПЉЕ: Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је данас наду да ће сутра у Охриду, на састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија они бити спремни да се сагласе и о практичним корацима који треба да уследе у нормализацији односа обе стране.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Он је у Скопљу, након састанка са македонским председником Стевом Пендаровским, захвалио Северној Македонији на подршци у нормализацији односа између Београда и Приштине и изразио наду да ће "лепи охридски пејсаж креирати лепу атмосферу потребну да би се дошло до договора".

Пре три седмице у Бриселу, Вучић и Курти су се сагласили о европском предлогу са великом подршком Француске, Немачке, Италије и САД.

Борељ је указао да би на састанку у Охриду требало да се нађу практични кораци што треба да се следе у конкретном временском року, шта да се уради, када и како.

"Зато што имамо дугачку историју договора који нису никад били примењени. Разлика је у томе што овај договор мора да буде применљив. Треба да се сагласимо када и како да се примени", нагласио је он.

Од последњег састанка у Бриселу, каже Борељ, у току је била путујућа дипломатија на високом нивоу и специјални представник Мирослав Лајчак је путовао у Београд и Приштину. Обе стране су дале њихове коментаре о анексу примене.

"О томе ћемо да разговарамо сутра и да направимо консолидовану верзија анекса. И надам се да ће Косово и Србија бити спремни да се сагласе о финалној верзији ових разговора. Овај анекс примене треба да постане интегралан део договора да би било јасно како имамо намеру да применимо одредбе", истиче Борељ.

Према његовим речима, ако се у томе успе, онда ће се односи између Београда и Приштине учинити одрживим, дугорочним и оријентисним ка будуćности, чиме треба да се савлада перманентна криза у којој смо били последњих месеци.

"Ово ће да има јасан позитиван исход на европски пут Косова, Србије и да побољша стабилност региона. Надам се да ћемо креирати нову динамику проширења која треба да буде корисна за све у региону", каже он.

Борељ је завршио свој говор речима да иде у Охрид "са надом да ће бити напретка", да је ово "могућност која не сме да се пропусти" и да су "данас очи ЕУ и Западног Балкана окренуте ка Охриду".

Борељ је додао да ће у понедељак да известити министре спољних послова ЕУ о разговорима у Охриду, а европски лидери ће бити обавештени у четвртак и петак идуће недеље.

Председник Северне Македоније је изјавио да је велики део састанка између њега и Бореља био посвећен сутрашњем састанку између Београда и Приштине, посебно важном регионалном питању које већ дуго година стоји на агенди Западног Балкана и чије решавање може само да помогне да брже приближавање целог региона у ЕУ.

"За нас је посебно важно што је ова важна сесија одржава у Охриду зато што је то знак да је Северна Македонија направила тешке компромисе и да је показала нетипично балканско понашање и у функционира као права мулти-етничка демократија што је реткост и у ширем оквиру", изјавио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести