Борељ: Вучић и Курти се сложили да нови разговори око текста нису потребни

БРИСЕЛ: Европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ саопштио је данас да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сложили на трилатералном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Борељ је након састанка на коме је поред њих учествовао и специјални изасланик ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао да су разговори били интензивни и да су и Вучић и Курти показали одговорност.

Он је навео да су на стварању документа учествовали највиши представници свих 27 земаља чланица Европске уније, као и чланови Европског савета.

''Овај план први пут смо представили прошлог септембра, од када водимо интезивне дипломатске преговоре. Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак путовао је у том периоду десет пута до Приштине и осам пута до Београда, а ово је први пут да су лидери Србије и Косова уживо разговарали о предлогу'', рекао је Борељ.

Он је оценио да су и Вучић и Курти показали одговорност и да су се сагласали да примене план ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине.

''Сада када су се око тога сложили, текст плана биће доступан јавности врло ускоро. Овај план је изнад свега важан за људе који живе у Србији и на Косову, за њихове грађане. Према плану, грађани ће моћи да се слободно крећу, користе своје пасоше и исправе, као и саобраћајне таблице'', рекао је Борељ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести