Борељ: Западни Балкан је у предворју ЕУ

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је данас, уочи заједничке вечере лидера Западног Балкана, на којој ће бити и српска делегација предвођена председником Александром Вучићем, да Западни Балкан није у запећку, већ у предворју ЕУ.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Он је, такође, рекао да нема простора за подривање територијалног интегритета, јединства и суверенитета БиХ, и да ће ЕУ бити "врло искрена са лидером Републике Српске Милорадом Додиком".

"Следећег понедељка имаћемо темељнији разговор о Западном Балкану, на нивоу министара спољних послова ЕУ, а позваћемо и министре шест земаља Западног Балкана да се прикључе ручку", рекао је Борељ.

Он је додао да Западни Балкан мора да буде уједињен.

"Морамо да будемо уједињени и да предузмемо неопходне кораке како бисмо направили просперитетну и уједињену Европу. То је најбоља будућност за Западни Балкан. Имамо традицију да се окупљамо овде у Бриселу са лидерима Западног Балкана, и то је важна ствар, јер је добро да имамо колективну, стратешку и суштинску причу о региону и будућности", додао је Борељ.

Борељ је подсетио да су се исти лидери сусрели у Њујорку у септембру.

"Међутим, тада смо имали другачију слику, данас је свет у потпуно другачијој ситуацији. У септембру нико није могао да очекује да ће један агресор поново донети рат у Европу. Сада гледамо последице бесмисленог крвопролића каквог се Европа не сећа. Данас ћемо имати прилику да разговарамо о утицају нелегалног рата против украјинског народа'''', рекао је Борељ.

Он је истакао да је у питању ''''агресија против међународног реда, права''''.

''''Сa лидерима Западног Балкана ћемо да видимо како можемо заједно да решимо негативне последице рата. Желимо да чујемо како они гледају на ситуацију, како се носити са негативним утицајем Путиновог рата", рекао је Борељ и додао да ЕУ жели да се суочи, како је рекао, и са руским дезинформацијама и сајбернападима.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести