Бошко Обрадовић: Осам година траје ванредно стање

БЕОГРАД: Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас се Србија од 2012. Године налази у ванредном стању и да председник Србије сваки дан крши Устав, истакавши да је једино решење за политички кризу одлагање избора, споразум власти и опозиције о фер изборним условима, формирање техничке владе и нови избори за девет месец.
bosko obradovic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Поводом изјаве председника Србије и СНС Александра Вучића да неће бити одлагања избора како су Двери тражиле, Обрадовић је навео да је одлагање избора најављених за 26. Април веома извесно, ако се "руководимо једином исправном логиком да је све супротно од онога што Вучић каже".

За наводе Вучића да му не пада на памет да крши Устав и уводи Србију у ванредно стање, Обрадовић је истакао да је садашњи председник СНС увео Србију у ванредно стање још пре осам година и да данас Устав крши на дневном нивоу, узурпирајући противуставно велики број надлежности које му никако не припадају.

Обрадовић је за изјаву Вучића да Двери са два одсто подршке хоће у Владу, рекао да би онда Вучићеви најближи коалициони партнери, "требало одмах да лете из Владе Србије и са власти, јер нико од њих нема ни близу два одсто подршке у бирачком телу".

"Александра Вучића је, међутим, заболео бојкот избора од стране уједињене опозиције и немогућност да било кога од својих сарадника у опозицији пребаци преко пет одсто гласова. У том случају би у Народну скупштину ушли само СНС и СПС, што би био завршни доказ краха демократског система у Србији", оценио је Обрадовић.

Он је истакао да је зато једино решење за ову политичку кризу одлагање избора и постизање споразума између власти и опозиције о стварању услова за слободне и поштене изборе, формирање прелазне, техничке владе која би гарантовала примену таквог споразума и прави, демократски избори после девет месеци од усвајања тог споразума у Скупштини.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести