БОЖИЋНО ЈУТРО СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ О изборима и опозицији: Људи гласају за некога да би преузео одговорност, а не да чека тренутак за своју партију

Председник Србије Александар Вучић гостује на ТВ Пинк у емисији "Јутро са душом" код водитељке Јоване Јеремић.
1
Фото: Printscreen/Tv Pink

Божићно јутро са председником почело је у 11 часова.

Председник Вучић пожелео је православним верницима срећан Божић. Такође, пожелео је добро здравље свим грађанима Србије.

- Волео бих када би људи желели да чују оно о чему бих говорио. Није баш лака прича, за Божић, али кажу да кад овако почнеш нову годину, можеш да очекујеш добре резултате. Ми имамо велике жеље, то није питање личног односа, то је питање "А шта је то што ми у ствари хоћемо са својом земљом?", рекао је.

- Много је година прошло, у демократским земљама је готово немогуће да не изгубите готово све, од популарности у народу... Међутим, за мене је кључно питање шта су то наши циљеви, шта је то што ми желимо од себе и своје земље? Знамо ли ми то? - рекао је председник.

- Ми грађани Србије, а и ми Срби, морамо себе да питамо шта је то што желимо од себе и што хоћемо од своје државе. Како хоћемо да земља изгледа? Можемо ли то да урадимо? Можемо ли то да урадимо са ентузијазмом или да кукамо? - упитао је.

- Имамо мање уређених вртића, домова здравља, путева, пруга, зато што ћемо да се правимо наивним и кажемо "нема то везе са нама, нека се држава сналази", хоћемо то да мењамо или да ћутимо? Шта су нам то национални циљеви, шта су нам то државни. Осим оног што знамо да нећемо, да признамо независно Косово.

- Видео сам да неки чланови Владе нису разумели шта је то што желим. Понекад су нам снови различити. Рекао сам шта је то око чега можемо да се сложимо. Око Косова никад нећемо да се сагласимо. Можемо себе да лажемо да смо сагласни по том питању, наравно да нисмо. Наравно да један део мисли "предајте Косово живећемо боље", само што то неће да кажу, а други кажу браните Косово. То је камен спотицања унутар земље, а да не причамо о притисцима споља, док људи мисле да је то "песма", онако успут изговорите неку реч, а не питају вас јесте ли избегли санкције. Које је то питање по ком ми можемо да се усагласимо? Је л' то питање уласка у ЕУ? Онда ће неко да нам постави питање "Европа тражид а признамо независно Косово", да, тражи, најмоћнија сила Уније то тражи суштински. Шта је то око чега можемо да се сагласимо?

- Онда сам дошао до тога да се додворама лажним елитистичким круговима, не него сам сео и решио да нам буду што бољи резултати и у томе сам успео. Сада морамо да нађемо нови циљ око којег ћемо да се усагласимо, зато сам рекао EXPO 2027 је наш циљ, који мора да развије нашу земљу у сваком сегменту.

Фото: Printscreen/TV Pink

О економским темама

- Метро, креће изградња прве три станице, али то су ситнице. Морамо да урадимо дубинске промене у свим сферама. За три године највеће градове нећемо препознати, али ни многе друге. Ако ви погледате само Београд, а нећу причати највише о њему, милијарду и 700 милиона одлази на уређење само тог дела око Expa. Стамбене јединице потребне за сам Expo, ту оставити људе из безбедности, научних структура, или друге, до тога да ћемо да изградимо 18 километара најмодерније железнице, национални стадион Expo, аеродром, и онда се враћа до Прокопа у центру града. Имаћете возом да идете од аеродрома до центра града, и сви ћете да се правите да смо то одувек имали. Захваљујући руководству ове земље имаћемо то. Имаћемо много већа улагања и сада тражимо начин да не увећамо дефицит, стопу јавног дуга у односу на бруто домаћи производ а да можемо да уложимо у наредне 3 године готово 2 милијарде у најважније пројекте.

- Хоћемо да уложимо у школе, да реконструишемо здравствене домове и клиничке центре, хоћемо да променимо систем да држава добије оно што плаћа, али да пре свега наши људи и пацијенти добију више, морамо да пронађемо најбољи могући модел како да подржимо наше универзитете - рекао је.

- Му у овом тренутку градимо 12 обилазница и саобраћајница. Морамо да развијамо туризам, да уложимо од салаша на северу Србије у Војводини, до етно кућа у центру Србије. До краја октобра смо за туризам имали 2,1 милијарду, то је много више него икада, али и даље мало. Хрватска има максималних 13 милијарди, али има прелепу обалу. Али, Аустрија нема море, али има Беч, скијалишта, језера. Ми имамо Власину, такве лепоте какве нико од њих нема, Власинско језеро, Борско и многа друга наша језера, од Книћког до Бованског, само морамо да уложимо огроман новац. Морамо да уложимо у енергетске објекте, у Ђердап. Морамо с Кинезима о рударству да разговарамо. Морамо да видимо шта ћемо са Литијумом, да видимо шта ћемо са златом јер имамо нова налазишта, рударство је увек темељ. Да видимо да уложимо у многе индустријске зоне. То је оно што нам доноси новац. Да видимо како можемо сточарство да побољшамо, како да то помогнемо додатним новцем, подизање винограда, не да имамо на 5 ари кукуруз, а да на тих 5 можемо да имамо грожђе. Све да променимо у земљи, да градимо Ниш пругу, милион ствари ту имамо и ако ми донесемо ту одлуку онда то можемо, али за то је потребно учешће сваког човека - истакао је Вучић.

И Хегел је рекао да успешни људи и интелектуалци не смеју да буду завидљиви, истакао је.

О увођењу обавезног војног рока

- Када вам је војска у тешком стању, можете као политичар опозициони, али не као непристрасан политичар да говорите... Слушао сам шта кажу о хрватском ваздухопловству да је најјаче у овом делу. Јесте ако иде путем преко Црне Горе и Албаније, а заобилази Србију, пошто хрватско није ни близу српског ваздухопловства. Нама је много тешко да увеземо било шта. Они ће тада да имају де факто 12 апарата, половних али модерних. Ко је ту снажнији, није лако рећи. Хрватска има веома снажну војску, али ми смо у фази набавке нових 12 модернијих апарата, тако да ћемо свакако бити после Румуније и Мађарске најзначајнија сила, не рачунајући Грчку која је изузетно снажна сила по питању ратног ваздухопловства. Огроман је напредак српске војске. Данас имамо панцире, ФК3, узимамо и неке нове системе за противваздухопловну одбрану. Изградићемо сопствену производњу комарца- наш важан војни дрон, то је дрон камиказа. Ми смо до сада пробали у Никинцима да радимо то са главом 64mm то је зоља, једнократни бацачи ракета за уништење противоклопних возила, заменићемо главу и направити да то буде оригинална производња да би могла да служи за уништавање и пешадијских јединица. Имамо новца, само је питање имамо ли људи.

- Ми смо данас тенковска велесила, имамо огроман број тенкова. Али је проблем у томе што немамо довољно људи. Не може целу земљу да нам брани југ Србије. Војводина и Београд, имамо катастрофалан проблем ту.

- Свих 100 одсто људи су се јавили да чувају наш народ на КиМ, али нама недостаје људи, недостаје посада. Сад ћемо да имамо 40 пасарса. Страшно моћна, а јефтина машина. Ко ће да нам буду посаде за Лазаре, ко ће да вози Милоша? Неће људи више да раде ризичне послове, свуда у Европи и свету. То није изађете и прошетате хаљину сукњу. Цела Западна Европа има проблем с тим, сви хоће да живе лепо, а да нико ништа не ризикује. Хоћете да имамо војску или нећете? Да повећамо плату? Колико? Онда да кажете "што наставник нема 10.000 евра плату"? Страшно покварен човек може да пореди војску данас и пре 15 година.

- Морамо да припремимо касарне, да видимо да ли ће то да траје и колико. Да видимо да људи за викенд иду кући, или радним данима после 5, 6 поподне, да имају телефоне на том месту, морате да уподобите новом добу, али просто хоћете да имате војску или не? Ако нећете, нема проблема, вратите Поноша и њих - рекао је.

- Данас имамо 10 бомбардера, причамо о ловцима, обновљене Галебе, Четворке и Ласте. Много се тога променило, имамо 10 пута више хеликоптера него што смо имали, не, 11 пута више и још нам стиже 12 хеликоптера. И све смо их до зуба наоружали. О каквом ви поређењу говорите. Погледајте како нам изгледа војник данас, како је изгледао тада. Каква му је плата данас, какву униформу има данас. Али, потребна нам је снажнија војска. Ми смо у децембру имали 14.000 војника, али нисмо спуштали сложене борбене системе. Први пут смо их спустили, знали смо да су наоружани барјактарима. Када су то видели настала је паника и дрека "јао ево Србија се спрема за не знам шта". Без војске сте нико и ништа, згазили би нас као муву, комарца, бубашвабу. Ја знам каква су светска кретања. Маните се оних који дају, поклањају.

- Ово неће да траје ни три месеца ни сто дана, кога то брига, коме да се правдам. Моје је да објасним људима шта то Србија добија. Хоћу да имам пуну касарну у Неготину, да подигнемо запад Србије, Подриње, Сомбор. Те пограничне делове да подигнемо из којих се људи исељавају. Кад идете ка југу немате касарну данас. Или ћемо да имамо армију, или да је немамо. Да имамо суверенитет, војну неутралност, а ако хоћете у НАТО, онда нема потребе за тим. Бићу увек за војну неутралност и да сами чувамо своју земљу и небо.

- Данас имамо највеће девизне резерве. 15 милијарди евра су нам веће девизне резерве.

Фото: Printscreen/TV Pink

О опозицији и увредама Маринике Тепић

- Хоћу да оставимо печат, да будемо запамћени. То је једина ствар која људе покреће, ви мислите да сам ја глуп, да не знам за шта су људи гласали. Просечна плата у Србији ће бити 1.000 евра, у Београду 1.400. Шутановац је рекао кад буде 500 скидам ти капу, и Ћулибрк, па је заборавио. До краја 2027. године просечна плата биће 1.400 евра. Имамо злата 40 тона. Нисам дошао за Божић да говорим о политичким противницима. Шта ме брига што код њих није завршена прича, код мене јесте. Све што униште они, ми ћемо поправити. Док никог не туку и не улазе на силу у институције, нека раде шта хоће. Јесте видели колико људи им је било на протестима, тог дана у једном тржном центру је било 30 пута више људи.

- Нисмо ми невиђено добри, нажалост, не постоји то у политици. Постоје они који су виђено лоши, и они који се труде да ствари промене. Мислио сам да је Мариника имала нешто боље да понуди. Што се разговора тиче, имаћу више времена о томе, не могу да се бавим глупостима.

- Све ове празне патетичне приче су биле само одвратне, али то о њима говори. Избори су били чисти, не желим да их вређам, посебно не на данашњи дан, нити хоћу, нити желим нити ми је потребно да измишљам само патетичне приче о жртви.

О Несторовићу

- Имате део антисистемских гласова увек. Људи мисле да смо то ми креирали, нисмо. Све друго је за нас било лако. Ови који мисле да су нам највећи противници, то је увек око 25 одсто. То је максимум, кад се уједине. Неки би себе волели да називају грађанским опцијама, припадницима бившег режима који би поново да се дочепају функције. За мене је нерешива енигма био Прелетачевић бели, фантастичну је кампању водио. Перфектно су водили кампању да неко такав добије толики проценат.

- Несторовић има више садржине, више идеологије, ја не могу да будем сагласан са тим антиваксер варијантама, земља је равна плоча, сувише сам школе завршио да бих могао такве приче да слушам. Али, они имају неке интересантне идеје које људи воле да чују и ја могу да им честитам на томе. Ја мислим да су и они довољно зрели да то није политика "чекај па ћемо да добијемо више гласова", ја им сад могу рећи "нећете". На поновљеним изборима не би добили више гласова, али живи били па видели.

- Људи гласају за некога да би преузео одговорност. А не да чека тренутак за своју партију и за свој покрет. Е ја ћу да вас пустим да ви завршите око Косова, а да онда мени буде лако и да уживам. Бићу премијер а да немам поплаве сваки пут, или председник а да немам рат у Гази и тако даље. Ако одлуче да идемо на изборе, идемо. Сад иду коначне одлуке, чекају се ти приговори, али очекујем у наредних неколико дана да све буде завршено - рекао је Вучић.

О Ђиласу

- Довољно је лукав да зна да је то будалаштина. Може да одбије али онда зна да их нема 4 године у систему, пара, емитовања. Ја о њему све најгоре мислим, али да ли је глуп за овакве ствари - далеко од тога. Он се не залуђује бесмисленим идејама већ зна шта је оно што он треба да уради.

- На дан избора говорили људима "изађите да их победимо", прецизно сам вам рекао какви ће да буду резултати. И те вечери питају је л' фрка вечерас? Ма јок, знам пратим, кажем "биће лагано". Кажите земљу где је неко неког с медијима 2 против један, са толиким притисцима успео да победи на изборима.

- Њихов модус операнди је само да настављају са новим лажима. Неће да виде ништа око себе. Има зимска бајка у Београду на води и ту долазе сви људи. И сад се они питају "како Вучић дозвољава да тамо свира и пева неко ко је против њега", па људи то не припада мени, већ свим људима.

- Ја имам неписани уговор са Србијом да је то мој живот, а ви имате неписани уговор о мржњи према Вучићу и ништа више од тога. Да идемо да радимо и градимо и оно што немамо у буџету. Наши буџети за 2025. и 2026. морају да се сада припремају. Да гледамо како да нам стопа јавног дуга буде испод 55, 60 одсто.

- Реч је о интелигентном, али врло непристојном младићу. Управо је обрнуто, они који су из позиција власти, функционерских фотеља, тај шињел заменили европским плаштом и они су замишљали да је Свети Сава Сава Ковачевић. Иако о Сави Ковачевићу постоје различите приче, једино што се не може оспорити је храброст, али не знам какве све то везе има са Светим Савом. Ја нисам велики верник, али поштујем традицију и верујем у Бога. Може да каже шта хоће, али нема право да намеће тај став сваком другом, јер онда се љути кад неко има другачији став. Рекао сам да никакве везе БИА УДБА како год хоћете није имао са пуштањем снимка Микетића, па онда кажу па ти њега поменуо на телевизији. Не, ви сте ме питали, а онда је неко од његових другара то објављивао, пошто су они те снимке имали. Не знам што се неко хвали тиме што шмрче кокаин, нити бих ја икада изигравао жртву са кокаином. Када сам рекао да то нема везе са државом, онда сам добио ту врсту коментара. Али, то вам говори у каквом мехуру или балону живе. Он је себе обележио тиме што је рекао, не мене. Сви знају да не можеш да будеш новинар, а да такве ствари говориш. Кад се буде извинио, прихватићу то. У питању је интелигентан човек. Доћи ће дан кад ће да одрасте и да разуме шта је урадио и ја ћу тада да прихвати м извињење - рекао је.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести