БРНАБИЋ: Немамо ништа против ванредних избора, боље пре него касније

НИШ: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да власт нема ништа против одржавања ванредних парламентарних избора, и истакла да, иако о могућем датуму њиховог расписивања није стигла да разговара, њен став је да је боље да избори буду пре него касније.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

"Увек смо говорили да не бежимо од избора и увек говоримо исто, за разлику од опозиције, која сваки дан мења своје мишљење. Колико се сећам одређени људи из опозиције су рекли да желе београдске изборе, други део опозиције је рекао да не жели ни београдске изборе, онда је Александар Вучић рекао идемо на све изборе, никакав проблем, онда су они најавили протесте уколико буду били ванредни парламентарни избори, а ја сам рекла - моја оставка је на столу идемо на изборе, никакав проблем. Сада они кажу да желе све изборе", рекла је премијерка након посете фабрици ФИлип Морис у Нишу, одговарајући на питање новинара.  

Она је, као члан СНС-а, истакла да је та странка увек спремна на изборе, а као председница Владе да је њен став да је боље да избори буду пре него касније, јер Србија нема времна за губљење. 

"Важне ствари су пред нама, почните од тога да ми треба да се припремимо за 2027. годину јер смо домаћин изложбе EXPO2027. Ја се надам да ће избори бити што пре, нисам сигурна како је сада опозиција променила своје мишљење од тога да ће протестовати уколико буду расписани ванредни парламентарни избори, али ево сад желе тако да, одлично, мени се чини да смо дошли на исто", рекла је премијерка.  

На питање да ли су разговарали о датуму одржавања ванредних парламентарних избора премијерка је рекла да није, и да не зна када би могла да разговара о датуму пошто је јуче била пре подне у Скупштини а после подне имала друге састанке и припремала се за данашњи обилазак фабрике у Нишу. 

"Видим да они и данас блокирају, односно покушавају да блокирају Скупштину, није могуће блокирати Скупштину, парламент је народни, то је дом демократије не можете да га блокирате. Можете да отежате рад људима који желе да раде, али не можете да га блокирате и то је оно што они раде већ два дана - покушавају да отежају рад и под тешким околностима и док вам неко пишти, вришти и не дозвољава вам и покушава да вас спречи да причате и изнесете своје мишљење, чак и када се ради о болесној деци, што је заиста сумрак људскости који је опозиција показала. Ми немамо опцију да одустанемо и луксуз да посустанемо"

Брнабић је рекла да се власт бори за једнократну помоћ мајкама са децом до 16 година, за udvostručennje субвенција за пољопривреднике, за веће плате и пензије и да, уколико би одустала и посустала и ребаланс не би прошао, а то је оно што опозиција жели, то значи да пензионери не би имали повећање пензија. 

"Уколико ми победимо и изгурамо под било каквим околностима, све да вас неко гађа тамо, пишти, вришти и да пушта музику и како год, уколико успемо, а успећемо, пензије ће бити повећање од 1. октобра 5,5 одсто. Уколико опозиција успе у блокади рада Скупштине то директно значи да једнократна финансијска помоћ мајкама од 10.000 динара неће бити исплаћена јер је то предвиђено ребалансом буџета, и не разумем зашто је опозиција против тога", рекла је Брнабић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести