Бранкица Јанковић једини кандидат за Повереника за равноправност

БЕОГРАД: Одбор за уставна питања и законодавство Скупштине Србије обавио је данас разговор са јединим кандидатом за избор Повереника за заштиту равноправности, Бранкицом Јанковић, коју је на ту функцију предложила посланичка група "Александар Вучић - за нашу децу".
jankovic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Председница Одбора Јелена Жарић Ковачевић објаснила је да је председник Скупштине Србије 12.новембра позвао све посланичке групе да предложе кандидата за Повереника за заштиту равноправности и додала да је то учинила једино Српска напредна странка.

Она је објаснила да Повереник за заштиту равноправности мора да буде дипломирани правник и да има најмање 10 година искуства у области заштите људских права, као и високе моралне и стручне квалитете.

Жарић Ковачевић је истакла да је Бранкици Јанковић истекао мандат 27. маја 2020. године и додала да је Одбор поштовао процедуру за избор новог Повереника, те да је надлежан да организује разговор са кандидатом и упути предлог парламенту који ће дискутовати о том предлогу.

Јанковић је захвалила посланичкој групи Српске напредне странке због тога што ју је препознала као кандидаткињу која може да одговори на захтеве који се стављају пред Повереника.

Када је реч о будућим приоритетима, она је додала да су они диктирани законским овлашћењима и да ће најпре да разматра притужбе које су стигле у периоду од када јој је престао мандат до сада.

Јанковић је истакла да ће посвећено радити са најосетљивијим групама и дати им подршку у вези са епидемиолошком ситуацијом.

Најавила је сарадњу са свим државним органима и организацијама цивилног друштва.

Јанковић каже да ће наставити да ради по притужбама, наводећи да је до сада био врло висок степен поступања органа по препорукама Повереника.

Такође, организоваће, каже, округле столове, дебате и дијалоге у које ће укључити све партнере, министарства, медије и друге.

На коментар посланика СНС Угљеше Мрдића да је Повереник био изложен медијској хајци, као и да је било говора мржње у јавном простору, Јанковић је одговорила да јавни простор јесте пречести испуњен говором мржње и то је такође једна од области којом ће се бавити, јер је, подсећа, говор мржње забрањен.

“Не постоји ниједан разлог да се политички или други неистомишљеници излажу недопустивом говору”, рекла је Јанковић.

Каже да је реаговала на типичне случајеве дискриминације било да се радило о власти или опозицији.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести