Вучић стигао у Брдо код Крања

КРАЊ: Нови годишњи састанак лидера држава југоисточне Европе у оквиру процеса "Брдо - Бриони", биће одржан данас на Брду код Крања, и на њему ће учествовати председник Србије Александар Вучић.
Vučić i Čović na Brdu kod Kranja Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

КРАЊ: Председник Србије Александар Вучић стигао је јутрос у Брдо код Крања, у Словенији, где се данас одржава састанак лидера држава југоисточне Европе Процес "Брдо - Бриони".

Процес "Брдо - Бриони" прво су званично Вучићево путовање ван земље, откако је у среду, 31. маја, положио заклетву и ступио на дужност председника Републике.

Вучић је у последње време дао више изјава у којима је упозорио на опасност од заоштравања односа међу државама и указао на потребу јачања политичког дијалога у окружењу, сарадње, и инсистирања на миру и стабилности.

Он је приликом полагања заклетве обећао да ће радити за мир и стабилност на "ратом исцрпљеном Балкану", нагласивши да земље западног Балкана морају да створе регион у којем су разлике предност, а не основа за сукобе, да је било доста убијања, и да је време да се рађамо.

Како је раније најављено први сусрет би требало да има са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем.Човић, који у Словенији предводи државну делегацију Босне и Херцеговине, изјавио је уочи пута да је БиХ кључ стабилности целог региона.

Он је нагласио да верује да ће као једну од тема на данашњем састанку лидера држава југоисточне Европе, наметнути позицију БиХ на евроатлантском путу и односе са суседима.Председник Србије, осим са Човићем, имаће и билатерални састанак са председником Савезне Републике Немачке Франком Валтером Штајнмајером, који је ове године почасни гост самита "Брдо - Бриони".

Предвиђено је да на маргинама форума разговара и са председником Македоније Ђорђом Ивановим.Циљ овогодишњег сусрета је жеља да се ојача међусобно поверење, посвећеност стабилности и европским вредностима у региону југоисточне Европе, најављено је из кабинета словеначког председника.

Процес Брдо - Бриони покренуле су Хрватска и Словенија 2013. како би се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања стабилизовале прилике на југоистоку Европе.Иницијатива предвиђа да се једном годишње окупе челни званичници држава југоисточне Европе са почасним гостом из једне од водећих земаља ЕУ, која тиме постаје учесник дијалога.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести