Брисел: Технички дијалог Београда и Приштине наставља се у уторак

БРИСЕЛ: Технички дијалог Београда и Приштине наставља се у уторак, а теме разговора првенствено би требало да буду још непримењени договори из Бриселског споразума - формирање Заједнице српских општина и енергетика, сазнаје Танјуг у Бриселу. 

Делегације Београда и Приштине требало би, после више од годину дана паузе, поново да се састану у Бриселу и на техничком нивоу разговарају о спровођењу договора из Бриселског споразума. 

У европским дипломатским изворима за Тањуг кажу да је намера шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини да овим састанком ”обнови динамику” дијалога, са циљем да се направи пресек стања у имплементацији већ постигнутих договора, као и да се покуша направити искорак у две области које су и даље ”отворена питања” Бриселског споразума. 

На првом месту, како наводе у Бриселу, то је питање формирања Заједнице српских општина, које чини окосницу целокупног Бриселског споразума. Друго отворено питање, које ЕУ води као ”неимплементирано”, јесте договор у области енергетике. 

”Иако је фокус сада стављен на нову фазу дијалога и унутрашњи дијалог који се води у Србији, земље чланице желе да виде да се договорено у ''првој фази'', односно у Бриселском споразуму, спроводи. То и даље остаје услов за напредак обе стране на евроинтеграционом путу”, наводи се у дипломатским изворима Тањуга у Бриселу. 

У ЕУ кажу да за сада још није планиран датум за састанак на високом политичком нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине. ”Висока представница ће председнике Вучића и Тачија позвати у Брисел у тренутку када буде извесан могући значајан искорак у дијалогу”, кажу за Танјуг у Бриселу. 

До тада треба очекивати да се у оквиру техничког дијалога, који је планиран да се одржи од 16. до 18. јанура у Бриселу, сагледа наредак у спровођењу договора у области правосуђа, телекомуникација и слободе кретања, али првенствено да се покуша одговорити како даље са формирањем Заједнице српских општина. 

У европским дипломатским изворима Тањуга такође наглашавају да, иако је за сада планирано да се са Србијом у првих шест месеци 2018. године одржи једна Међувладина конференција на којој би била отворена нова преговарачка поглавља, напредак у дијалогу Београда и Приштине могао би, између осталог, бити разлог да земље чланице одлуче да дају ”зелено светло” за још снажнији искорак Србије ка ЕУ чланству. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести