Нова рунда чека датум, избори не коче дијалог Београда и Приштине

Датум новог састанка Београда и Приштине на високом нивоу у Бриселу још није утврђен, али се може очекивати бар још један

састанак до марта и почетка изборне кампање у Србији, тврде дипломатски извори. Из Европске уније која посредује у дијалогу поручују да су у контакту с обема странама, а очекује се да ће током изборног процеса у Србији рад на нормализацији односа Београда и Приштине несметано бити настављен на нивоу радних група. То је, како подсећају, био случај и током ранијих изборних процеса у Србији или на Косову, а показало се као најрационалније решење.

У Европској комисији наглашавају да дијалог треба да напредује када је реч о свим питањима код којих „нема напретка или пуне имплементације”, али и додају да формирања Заједнице српских општина није једина преостала отворена тема.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини навела је да би постојећи формат дијалога у којем учествују и председници и премијери Србије и Косова требало да се одржи. У европским дипломатски изворима подсећају на то да су већ виђене различите форме у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине па да се, самим тим, у Бриселу у овом тренутку не разговара о евентуалној промени формата. Подсећају на то да су се само премијери Србије и Косова, као носећи саговорници у дијалогу, састали у Бриселу око 30 пута и да се формат дијалога прилагођава потребама и ситуацији.

Док се чека наставак дијалога под покровитељством ЕУ, Косово је  било тема током сусрета високих званичника Србије са специјалним представником генералног секретара Уједињених нација и шефом УНМИК-а Захиром Танином. Председник Србије Томислав Николић је истакао да је веома важно да Косово и Метохија остане у врху приоритета Уједињених нација да би се одржала стабилност и спречило да одређене ситуације прерасту у кризу.

– Ми преговарамо с Приштином, иако је Европска унија потпуно на њиховој страни, међутим, свима треба да буде јасно да никада нећемо признати независност Косова и Метохије – поновио је  председник Николић. – С друге стране, очекујемо да Приштина покаже спремност да поштује законе и да примени договорено, а пре свега Заједницу српских општина.

Додао је да је захвалан на објективном и непристрасном мандату УНМИК-а, као и тиме што се редовно подносе извештаји у Савету безбедности УН, примећујући да то доприноси увиду међународне заједнице у дешавања на Косову и Метохији.

Танин је захвалио Николићу на снажној подршци и рекао да се та организација труди да сви извештаји буду избалансирани и објективни. Очекује да ће активности УНМИК-а остати неизмењене, као и мандат те организације.

– Ми смо много радили на терену, пружајући подршку институцијама – нагласио је Танин, оцењујући да ће извештај бити од велике користи читавој међународној заједници.

Косовски премијер Иса Мустафа је за последње рунде дијалога у Бриселу рекао да су биле тешке, али истовремено и успешне.

– Дијалог са Србијом уз посредовање ЕУ одвија се у интересу Косова – рекао је Мустафа. – Косово се суочава с проблемима који се не решавају на други начин него кроз дијалог. Верујем да нема алтернативе осим дијалога. 

На седници косовске скупштине у расправи о стању на северу Косова, коју је иницирала опозиција, он је оптужио Србију да „преко паралелних структура широм Косова покушава да има контролу над Косовом”. Поручио је опозицији да тражи прекид дијалога само зато што нема одговорност. Мустафа је истовремено позвао представнике Српске листе да се врате активностима у косовским институцијама.

С. Ст.

 

Ђурић: ЕУ тера Београд из дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поновио је  да је Србија искрено заинтересована за стабилизацију прилика у својој јужној покрајини, али да ЗСО мора да буде формиран безусловно и у складу с договорима постигнутим у Бриселу. Како се наводи у саопштењу те канцеларије, Ђурић је Танина упозорио на покушаје да се Београд одстрани из дијалога, а Срби на Косову и Метохији препусте самовољи Приштине. Захвалио је шефу УНМИК-а због, како је рекао, доследне статусне неутралности мисије на чијем је челу, и истакао да су Уједињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности УН 1244.

 

Забринутост Приштине

Косовски министар спољних послова Енвер Хоyај изразио је забринутост што, како је рекао, Русија војно јача Србију и што Србија јача свој војни потенцијал.

С друге стране, званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова сматра да Београд показује конструктивно понашање у контактима с Приштином по питању Заједнице српских општина, а да је корен проблема у томе што стварање ЗСО „већ четири године саботирају Косовари уз прећутни пристанак ЕУ”.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести