Брнабић: Да сачекамо име мандатара

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић рекла је да јој није познато ко ће бити мандатар за састав нове владе.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

На питање да ли би увела неке новине у вези с министарствима ако би добила мандат за састав нове владе, Брнабић је рекла да не би било примерено да говори о неким њеним идејама док се не зна име мандатара.

Не знам ко ће бити мандатар, не би било примерено да говорим о томе какве би биле моје идеје. То је потпуно ирелевантно док се не зна име мандатара, казала је Брнабић.

Није било корупције и сукоба интереса у пословима Асека

Председница владе Ана Брнабић каже да није било корупције и сукоба интереса у вези са пословима фирме Асеко у којој ради њен брат и Канцеларије за ИТ и еУправу.

Брнабић је истакла да нико ништа није покушао да сакрије и да је све јавно, а да медији који желе да инсинуирају да је неко покушао нешто да намести и украде свесно прећуткују чињенице.

Знам шта је истина, није било сукоба интереса и корупције, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара у Галерија-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Брнабић каже да није ушла у политику да би остварила неку материјалну корист за себе или своју породицу већ да би урадила нешто добро за Србију.

Она је поводом послова Асека и Канцларије за ИТ рекла да су то чисти послови, као и да медијски наводи не показују чињенично стање јер је све што је пласирано у тим вестима лаж.

Брнабић каже да фирма у којој ради њен брат од када је она премијерка забележила раст прихода од 18 одсто, што је каже испод просека за ту индустрију.

Наводи да је у том случају Канцеларија за ИТ урадила посао који може да буде за пример, јер је Канцеларија тражила и мишљење Агенције за спречавање корупције која је упутила на Управу за јавне набавке, а која је рекла да у том случају није реч о сукобу интереса.

Додаје да је консултовала и невладин сектор односно организацију Транспарентност Србија.

Поводом уговора између те фирме и Канцеларије за ИТ, Брнабић је рекла да је портала Nova.rs објавио тај документ називајући га екслузивним.

Који је то виц, тај уговор је на сајту и јаван је, додала је премијерка.

Каже да о објективности медија говори и начин извештавања у коме се наводи да је уговор између брата Ане Брнабић и Владе Србије, а не оно што је чињенично стање, а то је да је уговор између фирме, у којој је један од запослених њен брат, и Канцеларија за ИТ.

Премијерка је навела да и одређени чланови Савета за борбу против корупције инсинуирају корупцију и нечасне радње као у случају Андреја Вучића, за шта сами кажу да немају доказе.

Брнабић је поручила да је у политику ушла као добро ситуирана са одличном платом у приватном сектору и некретнинама од којих је неке купила на кредит, а неке наследила.

Навела је да јој ништа материјално није било потребно и да ће након изласка из политике имати где да се врати и да би за месец дана у приватном сектору нашла посао.

На крају је поручила да све зависи од тога како ко поједину вест пласира и да ли се ослања на чињенице или инсинуације.

Приштини не одговара да се сазна истина о убиству Ивановић

Приштини не одговара да се сазна истина о убиству Оливера Ивановића јер би у супротном они већ открили и налогодавце и убице, изјавила је Брнабић.

На питање да ли је данас, 1.000 дана од убиства Ивановића, познато нешто о томе шта се заправо десило, Брнабић је рекла да ће се до правде доћи кад тад и да нећемо заборавити на то убиство.

Она је рекла да, нажалост, истрага мора да се води у Приштини и подсетила да је Београд тражио да учествује у њој, што није дозвољено, те да је апеловао и на Унмик и на Еулекс да се убиство Ивановића истражи, да се дође до истине и да се починиоци казне.

Нажалост, из Приштине имате само мук о тој теми. Ми ту тему нећемо заборавити и наставићемо да тражимо истину и да тражимо ко су убице и због чега је убијен Оливер Ивановић. И ако то траје 10 година и ако траје 100 година нећемо заборавити. До правде ће се доћи кад-тад, казала је премијерка.

Брнабић је рекла да сматра да Приштини не одговара да се о томе сазна истина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести