Брнабић: До коначне победе још тешких борби и резова

БЕОГРАД: Пре тачно годину дана корона вирус је стигао у Србију, а премијерка Ана Брнабић тим поводом каже да је Србија током пандемије показала да је другачија него што је икада била, а и од оног што су други очекивали, наводећи да је до коначне победе против тог невидљивог непријатеља остало још много тешких борби и резова.
 Premijerka Ana Brnabić  Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

"Биће још много изазова и напора да бисмо повратили старе, лепе навике и пре годину дана изгубљену нормалност. Са обновљеном вером у себе, с једнако пожртвованим приступом и степеном одговорности, као и бескрајно пожртвованим здравственим радницима, уверена сам да ћемо као држава и друштво успети не само да изађемо из ове катастрофе већ и да наставимо да ређамо победе у будућности", навела је Брнабићева у ауторском тексту за Курир.

Пандемија нас је, каже, научила да је Србија способна, не само да набави већ и да организује и спроведе једну од најефикаснијих кампања масовне вакцинације становништа на свету и подсетила да је на другом месту у Европи по броју вакцинација на милион становника, те да је испред ње само Велика Британија.

"Данас су грађани Србије поносни на своју државу и њен ефикасан и квалитетан систем вакцинације, док истовремено привлачимо све више похвала и позитивних оцена од медија и здравствених стручњака из иностранства", указала је премијерка.

Она је казала да је Србија научила да пронађе баланс између здравствених мера предострожности и економског оптерећења привреде и додала да је земља 2020. годину завршила са највишом стопом раста у Европи, с прилагодљивим и отпорним здравственим системом и пожртвованим лекарима, док су, како каже, многе друге земље у локдауну и с проблемима у здравству.

Србија је једина у Европи подигла две потпуно нове болнице, подсетила је Ана Брнабић и додала да је великом брзином организована домаћа производња готово свих дефицитарних производа.

"У Србији се данас праве домаће хируршке маске, дезифицијенси, лекови за корону, домаћи ЕЛИСА тестови. Дизајниран је чак и први прототип српског респиратора, а почетак домаће производње вакцина на ''Торлаку'' више није тако далека будућност", поручила је Брнабићева.

Она је подсетила да су здравствени радници добили повећање плата од 15 одсто, уз додатну награду од 10.000 динара за све што су учинили за друштво и јавно здравље, као и да је у привреду уложено осам милијарди евра.

Држава је, каже, помогла најпогођеније секторе, уз одржавање незапослености под контролом и повећањем плата.

"То су све резултати нашег јединства и заједничке борбе државе и друштва, с председником Александром Вучићем на челу", истакла је Брнабићева.

Подсетила је и да је када се цео свет суочавао са несташицама медицинске и заштитне опреме, Србија успела да их набави и пре других, укључујући и респираторе којих је било довољно за све којима је тај уређај био неопходан.

Уз подсећање да је 6. марта 2020. године корона вирус стигао у Србију и да је живот који су грађани до тада живели потпуно нестао, Брнабић је поручила да "сви треба да дамо допринос и будемо промена коју бисмо желели да видимо у свету".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести