Брнабић у Сарајеву са Ердоганом, Борисовим 

САРАЈЕВО:  Председница Владе Србије Ана, Брнабић вечерас је у Сарајеву, где ће учествовати на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ), разговарала са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, премијером Бугарске Бојком Борисовим и другим званичницима.
Brnabić u Sarajevu sa Erdoganom, Borisovim  Foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић у Сарајеву са Ердоганом, Борисовим  Фото: Танјуг/видео

Брнабић и Борисов су у пријатељском разговору потврдили врло добре односе између Бугарске и Србије, те се сагласили да ће заједно наставити да раде њиховом јачању у будућности, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Председник Бугарске није једини званичник са којим је председница Владе имала прилику да разговара првог дана посете Босни и Херцеговини. 

Брнабић је најдуже од свих присутних званичника разговарала са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, који је у срдачном разговору нагласио да искрено цени и поштује председника Републике Србије Александра Вучића и да се нада њиховом скором сусрету. 

Премијерка Брнабић посету Босни и Херцеговини наставља сутра на Јахорини, где ће учествовати на пленарној седници ПСуЈИЕ и са шефовима делегација разговарати о актуелној ситуацији у процесима ЕУ интеграција, наставку рада на повезивању у оквиру ПСуЈИЕ региона и шире, као и о предусловима за одрживи развој региона.

 

Брнабић допутовала у Сарајево, дочек у Председништву БиХ

САРАЈЕВО:  Премијерка Србије Ана Брнабић допутовала је вечерас у Сарајево, где ће учествовати на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ).

Председницу српске владе у згради Председништва БиХ дочекали су председавајући Милорад Додик, и члан Председништва Шефик Џаферовић.Премијерка Србије присуствовала је вечери коју чланови Председништва БиХ приређују за учеснике Самита ПСуЈИЕ.

Вечери у згради Председништва присуствовали су, између осталих, турски председник Реџеп Тајип Ердоган, председник Северне Македоније Стево Пендаровски, председник Словеније Борут Пахор и бугарски премијер Бојко Борисов.

Брнабић ће сутра на Јахорини учествовати на пленарној седници ПСуЈИЕ и са шефовима делегација разговарати о актуелној ситуацији у процесима ЕУ интеграција, наставку рада на повезивању у оквиру ПСуЈИЕ региона и шире, као и о предусловима за одрживи развој региона.

Такође, премијерка Србије ће имати и билатералне сусрете са представницима држава овог дела Европе.Према писању медија, у БиХ због Самита стижу и председници Турске, Северне Македоније, Словеније и Црне Горе, као и премијер Бугарске.Своје представнике имаће и Хрватска, Молдавија, Румунија и Грчка, али на Самиту уопште неће бити заступљене привремене власти у Приштини.

Из Тиране је, након одлуке Приштине да не учествује на Самиту, најављено да у Сарајево неће отпутовати ни представници Албаније, али је председник те државе Иљир Мета најавио долазак у главни град БиХ.

Процес сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) покренут је 1996. године са циљем да се Југоисточна Европа трансформише у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у свим областима од заједничког интереса. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести