Брнабић: Потези Приштине штете целом региону

ПОЗНАЊ: Нема стабилне, сигурне, безбедне и просперитетне Србије без исто таквог региона, изјавила је вечерас премијерка Србије Ана Брнабић и нагласила да неодговорним потезима лидери у Приштини наносе штету имиџу целог региона - у политичком, економском и инвестиционом смислу.
ana brnabic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Брнабић је за РТС рекла да је ситуација на КиМ и у региону због такси Приштине била прва тема на сваком појединачном састанку који је имала на Самиту Европска унија-Западни Балкан у оквиру Берлинског процеса у Познању.

''''Ово је прва година од 2012. године да обим регионалне трговине пада због тарифа Приштине. То није само зато што се таксе односе на робу из централне Србије и БиХ, већ што шаљу погрешан сигнал о међусобном поверењу, комуникацији и дијалог у целом региону од успостављања Берлинског процеса. То све брине'''', рекла је Брнабић.

Упитана за неформалне састанке са немачком канцеларком Ангелом Меркел и британском премијерком Терезом Меј, Брнабић је рекла да је са Меркел разговарала о новој Европској комисији, регионалној сарадњи и проблемима које имамо са Приштином и трговинским баријерама.

Како је навела, са премијерком Меј је разговарала о билатералним односима Србије и Велике Британије уколико дође до Брегзита.

Брнабић је казала да се тренутно воде преговари о неколико билатералних споразума са Великом Британијом међу којима је и споразум о трговини, као и да јој је Меј пренела да постоји све веће интересовање британских инвеститора да улажу у Србију.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести