Брнабић: Европски пут данас важнији него икада

НОВИ САД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас на пријему поводом прославе Дана Европе у Новом Саду да је европски континент увек био мотор светске науке, културе и уметности, образовања и филозофије, али нажалост и сукоба и ратова.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Зато је 9. мај и стварање темеља Европске уније, додала је премијерка, пројекат који је пре свега мировни, а тек онда привредни, економски и политички пројекат, који је обезбедио вишдеценијски период благостања и просперитета.

“Србија је држава које првим чланом свога Устава дефинисана као припадајућа европским принципима и вредностима. Европски пут данас је важнији него икада и представља гарант мира и стабилности и напретка за све наше грађане”, рекла је Брнабић.

Она је додала и да Србија и Балкан нису европска периферија како то неки воле да кажу, или меки трбух Европске уније или европско предворје.

“То што смо данас у Новом Саду Европској престоници културе, граду који је донедавно био Омладинска престонице Европе, граду који је дом једног европског центра изврсности Биосенс института, само је један од многих показатеља да Србија није периферија већ вековима политички, економски, друштвено и вредносно неодвојиви део Европске заједнице”, казала је премијерка.

Она је навела да је ЕУ и најважнији политички и трговински партнер Србије.

“Европа је наша прошлост, Европа је наша садашњост, Европа је наша будућност. Припадамо истој породици, делимо исте вредности и пред нама се налази заједничка будућност. Свим нашим грађанима и свим грађанима Европске уније честитам Дан Европе”, закључила је Брнабић.

Пријем поводом Дана Европе приредили су амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести