Брнабић: Фон Крамон, схватам да је за Вас Косово Србија

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић наставила је вечерас на Твитеру да полемише с посланицом Зелених у Европском парламенту (ЕП) и известиоцем ЕП за Косово Виолом фон Крамон, коју је позвала да обрати више пажње на пораст броја напада на Србе на КиМ и питање угрожености манастира Високи Дечани, уместо што се бави Горњом Недељицом.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Схватам да је и за Вас Косово Србија (с обзиром на то колико сте фокусирани на централну Србију док сте известилац ЕП за тзв. Косово), и ја то искрено ценим. Ваша подршка је неочекивана, али добродошла, поручила је Брнабић на Твитеру.

Она је позвала Фон Крамон да, ипак, уместо Горње Недељице, обрати више пажње на то да је само у 2021. години на КиМ повећан број напада на Србе за 30 одсто и да је манастир Високи Дечани један од најугроженијих културних баштина у Европи.

Можемо заједно радити на томе, навела је премијерка.

Претходно је Фон Крамон поручила Брнабић на Твитеру да би следећи пут, уместо што је, како је рекла, напада, "можда требало да разговара са својим народом у Недељици''.

Она је додала да се владавина права односи на равноправан третман свих пред законом, било да је то у Лозници, на северу Косовске Митровице или у Немачкој.

Увек ћу бранити грађанска и људска права без обзира на нечију националност, поручила је Фон Крамон.

Посланица Зелених и известитељка ЕП за Косово огласила се након што је Брнабић оценила данас да Фон Крамон има двоструке стандарде када је реч о владавини права у случају Београда и Приштине.

Брнабић је, на свом Твитер налогу, навела да када, супротно Бриселском споразуму, специјалне јединице РОСУ упадну на север АП Косова и Метохије, пуцају на грађане српске националности који мирно протестују и ране Срећка Софронијевића - то је за Фон Крамон, како је рекла, "владавина права и реакција Приштине за пуно поштовање".

Она је то упоредила са ситуацијом када, када је истакла, стотинак грађана без пријаве скупа затвори међународни путни правац и забрани кретање грађана широм Србије, а држава одлучи да не примењује силу - известитељка ЕП је "шокирана реакцијом власти" и оцењује да су "контрамере државе биле изузетно тврде и нису биле адекватне".

Премијерка је оценила да је оно што Фон Крамон поручује "тужно и лицемерно".

Да ли треба да пуцамо на људе да би исказали пуно поштовање, као у случају Приштине? Да је владавина права у случају Приштине једно, а у случају Београда друго? Да Срби на Косову и Метохији немају иста права као грађани било где другде?, написала је Брнабић на Твитеру.

Брнабић је тако реаговала на јучерашњу изјаву Фон Крамон, која је поручила да је "шокирана" реакцијом власти Србије на протесте протеклих дана, и да ће, како је рекла, када Зелени преузму министарство спољних послова у Немачкој, доћи до промене става према званичном Београду.

Фон Крамонова, такође, тврди да ће њена странка имати приступ који ће, како је рекла, бити "више заснован на владавини права" и "критичнији према дешавањима на терену и резултатима спровођења реформи".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести