Брнабић: Фрустрација у ЕУ, надам се дијалогу с Приштином у јуну

БРИСЕЛ: Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила да у ЕУ постоји фрустрација због тога што је први састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине померен, а због Приштине, и додала да се нада да ће први састанак бити заказан током јуна.
b
Фото: Tanjug

Брнабић је новинарима у Бриселу где је имала састанке са Тањом Фајон, Владимиром Билчиком, Мирославом Лајчаком и Жозепом Борељом казала да је током разговора са европским званичницима поновила да је Београд спреман за дијалог и да сматра да је дијалог у најбољем интересу и за Београд и за Приштину.

Дијалог је у најбољем интересу Београда и Приштине и не само људи који живе на КиМ, већ у интересу читавог региона, казала је Брнабић.

Истиче да је дијалог и нормализација односа једна од ствари од које зависи регионална стабилност.

Конструктивни састанци у Бриселу

Премијерка Србије оценила је да је у Бриселу имала конструктивне састанке са европским парламентарцима на којима је разговарала, између осталог, о реформама које су потребне да Србија спроведе на путу ка ЕУ.

Брнабић је новинарима у Бриселу, након састанака са Тањом Фајон, Владимиром Билчиком, Мирославом Лајчаком и Жозепом Борељом, казала да су разговарали о реформама у области владавине права, имплементацији ОДИР-ових препорука, међустраначком дијалогу, дијалогу са Приштином.


На вечери о будућности региона, сви се трудили да то буде фокус

Фокусирали смо се на будућност и оно што можемо да урадимо да грађани живе боље, резимирала је премијерка Ана Брнабић вечерашњу вечеру коју је за лидере Западног Балкана оранизовао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Била је прво затегнута атмосфера, после много боља. Трајало је дуже него што је било предвиђено. Увек је добро када разговарамо, када имамо дијалог. Разговарали смо о важним политичким и економским пиатњима. Трудили смо се сви да се фокусирамо на будућност и шта је то што можемо да урадимо за грађане у региону да живе боље, објаснила је Брнабић у изјави новинарима.

Пренела је да је разговарано доста и о инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан.

С тим у вези казала је да се радује што ће пре краја године почети радови на изградњи аутопута од Ниша ка Плочнику, затим Приштине, Тиране до луке Драч.

Рекла је да очекује да ће том догађају присуствовати представници ЕУ, јер се ради о регионалном пројекту који показује шта можемо све да урадимо уз присзство ЕУ.

Упитана да ли је разговарала са Аљбином Куртијем, одговорила је да није.

Истакла је да није било провокација, и да су се сви трудили, због домаћина који заговарају агенду проширења, да разговарају о будућности.


За предстојећу вечеру код Бореља, Брнабић каже да ће разговарати о регионалној сарадњи, инвестиционом плану за Западни Балкан.

Важно је за све грађане региона да причамо о конструктивним темама, а мање о темама које нас раздвајају, али биће и њих, казала је Брнабић.

Када је реч о владавини права, Брнабић каже да је Србија у тој области доста урадила и да је то у овом њеном мандату апсолутни приоритет.

Подсећа да се кренуло у уставне реформе и најављује да сутра има састанак са председником парламента Ивицом Дачићем и министарком правде Мајом Поповић.

Што се тиче медија, Брнабић подсећа да је усвојена Медијска стратегија и акциони план за спровођење исте.

Много радимо и надам се да ће тај нон пејпер у области владавине права бити бољи него што је био раније, очекујем бољи извештај. Ми ћемо наставити да радимо јер радимо то због наших грађана, а тако ћемо бити ближи и ЕУ, поручила је премијерка.

Причало се и о нон-пејперима, с Куртијем ни реч

Премијерка је изјавила да је атмосфера на вечери лидера региона са званичницима ЕУ атмосфера била коректна и да није било провокација, због, како је рекла, домаћина, али је додала да са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем није имала директан разговор.

У директном разговору нисмо разменили ниједну реченицу, али смо учествовали заједнички и атмосфера је била коректна, није било провокација, рекла је Брнабић.

Она је казала да су њихови домаћини људи који у најбољем смислу заговарју агенду проширења ЕУ и трудили у се, истакла је, да буду конструктивни и регион представе у најбољем светлу.

Упитана да ли је током вечере било говора о нон-пејперима, премијерка је одговорила потврдно, али је додала нису ишли у детаље тих папира којих је било много у протеклом времену.

Поменути су, казала је, само као ствар која може да уздрма тешко постигнуту регионалну стабилност.

Посебно су одређени присутни премијери из региона ипак скренули пажњу колико се регион променио.

Пре 2014. било је незамисливо да седимо сви заједно за истим столом и да имамо заједничке пројекте, да се, на пример, премијер Србије и косовски добро познају, рекла је Брнабић.

Истакла је да је Србија у свему томе одиграла кључну улогу, пре свега захваљујућии председнику Александру Вучићу када је позвао албанског премијера Еди Раму да посети Србију.

Напомићу да ми волимо да будемо негативни и на овој вечери су се, каже, истицале многе ствари, али је било и оних рационалних људи који знају да је пре седам година изгледало све лошије.

Можда полако али чини ми се да идемо у правом смеру, поручила је премијерка у обраћању новинарима у Бриселу.

Надам се да ће 2021. бити успешнија за цео регион
 

Брнабићева је изјавила да се нада да ће 2021. година бити успешнија Србији, али и региону Западног Балкана када се ради о евроинтеграцијама.

Она је након вечере коју је за лидере Западног Балкана оранизовао шеф европске дипломатје Жозеп Борељ рекла да сматра да је та вечера била корисна јер су је организовали људи који се "заиста труде да гурају агенду проширења".

Рекла бих да смо у том смислу куцали на отворена врата. Добар савет који су поделили са нама јесте да сви ми заједно треба да будемо много присутнији у државама чланицама ЕУ, да са њима треба да разговарамо много више, много више да их информишемо шта се дешава у нашим земљама, на цему све радимо шта смо све постигли, зато што је због ове корона кризе њихово поимање и разумевање и информисаност о Западном Балкану прилично ограничено, рекла је Брнабић.

Према њеним речима она ће настојати да Србија што више буде присутна у земљама ЕУ како би се појаснило шта се дешава и додала да је сигурна да земље Уније не знају за неке важне ствари које су већ почеле да функционишу, а које би допринеле перцепцији региона.

А то је да, рецимо, када долазите из Србије у Северну Македонију не треба вам пасош већ само лична карта, а од пре неких два месеца не треба вам пасош ни за Албанију. То су ствари које ми као регион треба да промовишемо, да објаснимо, јер је то ствар перцепције. То је ствар које ми треба да урадимо, а све остало је на државама чланицама ЕУ, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести