Брнабић и делегација Републике Српске обишли радове у Храму Светог Саве

БЕОГРАД: Делегација Републике Српске, у пратњи премијерке Србије Ане Брнабић и генералног секретара председника Републике Србије Николе Селаковића, обишла је данас радове у Храму Светог Саве у Београду.
brnabic
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/nr

Радове су обишли српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, који бораве у посети Београду.

Додик, Цвијановић и премијер РС Радован Вишковић претходно су се данас састали са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Брнабић.

Српска ће помоћи завршетак уредења Храма Светог Саве

Челници Републике Српске, који су данас у пратњи премијерке Србије Ане Брнабић обишли радове у Храму Светог Саве у Београду изразили су дивљење оним што је учињено и најавили да ће и Српска помоћи завршетак Храма.

"Већ идуће седмице договорили смо одређена новчана средства која ћемо пребацити да ово заједно у октобру отворимо и нашим генерацијама оставимо да ово чувају вековима и годинама", рекао је премијер РС Радован Вишковић који је био у делегацији, јавља РТРС.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је величанствени храм сан многих генерација Срба и да чине све и да Српска православна црква ојаца и њене вредности као и српско писмо и ћирилица.

"Свима онима који су помогли да ово буде завершено, Србија, Русија и Република Српска, свакако служи на цаст да су уцествовали у велицанственом изводењу нецега што це историја памтити, забележити и што ће се генерације које буду долазиле овде дивити напорима генерације која је то успела да уради", навео је Додик.

Храм је пецат овог времена, а Српска и Србија заједно са свим Србима у свету треба да буду поносни на овакав подухват, изјавила је председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

"Храм је фасцинантан, оставља без даха, а посебно смо свесни да је ово место окупљања, идентитета, духовности и свега онога што је важно и за нашу генерацију која це сведоцити о отварању овог храма и освештању, а исто тако и будуцим генерацијама као симбол онога што дефинитивно знаци", поруцила је Цвијановић.

Храм Светог Саве постао је симбол Београда и има огроман вјерски, традиционални и култуно-историјски знацај за све Србе.

"Храм завршавамо за два месеца и посебно смо задовољни што смо заједно сви", рекао је епископ рамезијански Стефан, преноси РТРС.

Највећи део радова и фресака унутар Храма је завршен, а посебно се истицу мозаик Христа Пантократора и Христовог вазнесења које је урадио руски иконописац Николај Мухин, а Богородица иза олтара је готово истоветна копија мозаика у Светој Софији.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковиц и српски цлан Предсједништва БиХ Милорад Додик, у пратњи премијерке Србије Ане Брнабиц, посјетили су Храм Светог Саве на Врацару цији се завршетак оцекује у октобру. Република Српска помоци це завршетак уредења Храма.

Радове су обишли српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, који бораве у посети Београду.

Додик, Цвијановић и премијер РС Радован Вишковић претходно су се данас састали са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Брнабић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести