Брнабић и Рот о наставку сарадње, напретку Србије ка ЕУ

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са потпредседницом немачког Бундестага Клаудијом Рот о билатераним односима, наставку политичке и економске сарадње, напретку Србије ка пуноправном чланству у Европској унији и активностима на реализацији зелене агенде.
brnabic
Фото: srbija.gov.rs

Брнабић је захвалила гошћи што ће сутра посетити Крагујевац у којем се обележава 80 година од када су немачке окупационе снаге убиле више хиљаде цивила, међу којима и ђаке Крагујевачке гимназије.

Рот је рекла да у посету том граду одлази са поруком да се тако нешто више никада не понови и да би нагласила значај заједничког сећања.

Премијерка је истакла да је један од два главна приоритета владе коју води, осим владавине права, зелена агенда и да је, у вези са тим, посебно задовољна досадашњом сарадњом са Немачком на пројектима у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Немачка је, додала је премијерка, један од главних економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду - најважнији билатерални донатор и први спољнотрговински партнер.

Према њеним речима подршка Немачке на европском путу је од изузетног значаја, посебно када је реч о отварању два нова кластера, што се ускоро очекује.

Председница владе је саговорници пренела да је Србија учинила напредак у области владавине права, што је потврдила и Европска комисија у свом извештају, као и да је лично посвећена раду у области безбедности новинара и слободи медија.

Клаудија Рот је указала да су током пандемије у Немачкој приоритети стављени на имунизацију становништва и здравље људи, али да је такође уверена да ће зелена агенда остати високо на лествици и влади која треба ускоро да буде формирана, а премијерка указала да се у Србији једнака пажња поклања како зеленој енергетској транзицијии тако и заштити животне средине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести