Брнабић: Инвестициони план ЕУ конкретна подршка за Западни Балкан

БРИСЕЛ: Премијерка Ана Брнабић рекла је данас у Бриселу да је оптимиста по питању нове Европске комисије, јер је представила нову методологију и инвестициони план за Западни Балкан који представља конкретну подршку за даље напредовање ка Европској унији.
Фонет/Влада Србије/Ана Брнабић
Фото: Фонет/Влада Србије/Ана Брнабић

Брнабић је казала да ће инвестициони план бити представљен на Самиту у Загребу, наводећи да ће много значити за све грађане Србије.

"Ако разговарамо о регионалном повезивању и стабилности, једна од основних ствари је инфраструктурно повезивање. То је изузетно скупо, а Србија је направила један напор у претходним годинама да уложи велика средства, посебно у коридоре и ауто-путеве", рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила да је завршен Коридор 10, тако да, како каже, данас преко Србије од Мађарске и Хрватске до Бугарске и Северне Македоније постоји комплетан ауто-пут.


Вучић и ја за нову методологију, Јоксимовић опрезна

Брнабић је изјавила да још није донета одлука да ли ће Србија искористити нову методологију проширења ЕУ или ће наставити по старом.

Брнабић је новинарима у Бриселу казала да су председник Александар Вучић и она више за нову методологију, док је, како каже, министарка Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције опрезније што је, додаје, природно.

"Очекујемо једну добру анализу, да видимо шта су предности, а шта би могле да буду опасности. Ускоро ћемо донети нову одлуку. Мени делује да је нова методологија много јаснија, много директнија. Има неких мана, на пример, ако не идете довољно брзо у реформама или не имплементирате реформе које су вам признате, онда можете чак да идете уназад", рекла је Брнабић.

Видећемо шта је паметније за земљу, поручила је премијерка и додала да је шефици ЕК Урсули фон дер Лајен на данашњем састанку захвалила на новој методологији.

"Нова методологија нуди јаснију перспективу преко кластера, односно групе поглавља која се заједно преговарају. Нуди и значајнију финансијску подршку како би помогли да се спроведу реформе, што би нам значило, То ћемо видети у Загребу на Самиту”, рекла је Брнабић.


Гради се, навела је, и коридор 11, а очекује и да крајем године започне изградња ауто-пута ка Приштини, Тирани и луци Драч.

"Паралелно са тим треба да иде и повезивање железницом. Све је то изузетно скупо. Уколико бисмо за то добили већу финансијску подршку од ЕУ кроз инвестициони план, то би било фантастично и нама би би омогућило да се развијамо брже”, рекла је премијерка.

Брнабић је додала да инвестицини план треба да се односи и на енергетику и заштиту животне средине.

"То је подршка коју можемо да очекујемо, али видећемо у Загребу. То је нешто о чему смо ми причали”, казала је Брнабић.

Како је рекла, нада се да је то један нови почетка, не само за Србију, већ за цео Западни Балкан.

Брнабић је казала да је стабилност Западног Балкана важна за даљи економски развој и да се Србија залаже за отварање поглавља са Северном Македонијом и Албанијом.

Приметила је и да постоји подршка “мини шенгену” и то је, каже, јасна порука свима у региону да се прикључе, а врата су отворена.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести