Брнабић: Иза штрајка у Фијату стоји политички интерес

БЕОГРАД: Премијерка Ана Бранић изјавила је вечерас, поводом штрајка у "ФЦА Србија", да верује да је у питању "озбиљна лоша намера" и да иза тога стоји политички интерес.
Premijerka Ana Branić Foto: rts.rs/printskrin
Фото: Премијерка Ана Бранић Фото: ртс.рс/принтскрин

"Мислим да иза овога стоји политички интерес и да су радници изманипулисани", рекла је Брнабићева за РТС.Она је одбацила тврдње председника штрајкачког одбора да Влада Србије не комуницира са њима."Ми смо у то ушли најискреније, да се нађемо штрајкачком одбору и радницима и да пронађемо решење, које би било победа за све нас. Ми то нисмо успели да нађемо", рекла је премијерка за РТС.

Она је додала да нова влада, од када је изабрана, ради на решавању проблема штрајка у Фијату, наводећи да је имала сталну комуникацију са представницима штрајкачког одбора и да су они долазили кад год су желели.

Брнабићева је навела да је само њен шеф кабинета имао 23 разговора са председником штрајкачког одбора Зораном Марковићем и да је она имала састанке са њима, а да је он давао саопштења да нема комуникације са владом.


Брнабић: Верујем да ћу издржати пун мандат

Влада ради као тим, рекла је премијерка Ана Брнабић, наводећи да не осећа као хендикеп то што иза ње не стоји ниједна политичка партија.Гостујући на РТС премијерка је рекла да верује да ће издржати пун мандат на том месту.

Подсетила је да је са министрима радила 10 месеци и да је имала велику подршку од када је предложена за мандатарку, али и истакла да јој није тешко да одржава дисциплину коју је направио претходни премијер Александар Вучић.Са новоизабраним председником каже да није у дневном контакту, али се, каже, консултује са њим кад год сматра да је потребно.

Каже и да одлична сарадња премијера и председника представља јачину Србије. "Влада не треба тога да се стиди. Делује као да би најбоље било да се председник и премијер не воле и да не причају. Наравно да ћу као нова председница Владе да се консултујем и као министарка државне управе сам се консултовала са претходном министарком", рекла је она.


"Је ли намера да се окриви влада? Је ли намера да се радницима каже да влада није ту за њих? Ја сам ушла чистих и јасних намера у то", рекла је она и додала да је то тај "шум у комуникацији".Премијерка Брнабић је подсетила да је штрајк почео 27. јуна, а да је нова влада са њом на челу изабрана 28. јуна.

"Зашто би неко почео штрајк када ви немате ни техничку владу?", упитала је Брнабићева.

Блумберг није пренео изјаву, већ своје тумачење

Премијерка Ана Брнабић је, поводом интервјуа који је дала агенцији Блумберг, када је пренето да је рекла да би Србија - ако би морала да бира измеду Русије и Европске уније - изабрала ЕУ, изјавила да Блумберг није пренео њену изјаву већ тумачење њене изјаве. 

Она је истакла да у међународним круговима нико није поставио питање Србији да бира између Русије и ЕУ. 

"Србија размишља о својим економским интересима, о својој улози у политичким оквирима, размишља о најбољим интересима својих грађана. Наш стратешки пут је ЕУ, али имамо традиционалне везе са руским народом и економске везе, јер је Русија велико тржиште", рекла је Брнабић и додала да би било нерационално да имамо лоше односе са Русијом.

Она каже да је најважније да је Србија има искрену политику према сваком свом партнеру."Сви знају политику Србију - знају да је стратешки пут ЕУ, знају за пријатељство са Русијом и Кином, и да се трудимо да имамо све боље контакте са САД", рекла је она.

Има простора за повећања плата и пензија

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је за повећање плата и пензија, али није желела да прецизира за колико процената би било то повећање.Гостујући на РТС, она је рекла да ће о томе разговарати са министром финансија Душаном Вујовићем, да се види у коликом је то опсегу могуће и уз остављање довољно новца за капиталне инвестиције.

"Претходна влада је оставила јако добру ситуацију у буџету, да имамо фискалну стабилност, макроекономксу стабилност и политичку стабилност - 2016. година је прва у низу у којој имамо примарни суфицит у буџету, то значи да, када се платиил све обавезе, били сте у плусу", рекла је Брнабић.

Она је истакла да би садашња влада морала брзо да ради на јачем економском расту. Премијерка је рекла да сматра да је ММФ против повећања и додала да Влада не испуњава све захтеве Фонда, већ тражи средину.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести