Брнабић: Јеремић и Стефановић померали датум проглашења

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је "Викиликс" изнео поверљиве информације у којима су представници опозиције и Савеза за Србију, Борко Стефановић и Вук Јеремић непосредно пре једностраног проглашења косовске независности тражили од САД да се датум објаве помери и да се прогласи након председничких избора.
brnabic
Фото: srbija.gov.rs

"Они су у тренутку једне националне катастрофе размишљали о изборима, а нису размишљали шта ће се десити са нашим народом на Косову и Метохији. И тада су само размишљали на то шта све могу да ураде како би сачували своје место. Размишљали су о датуму проглашења и како да га помере када се заврши други круг председничких избора", рекла је Брнабић у парламенту током дела седнице посвећене посланичким питањима.

Она је рекла и да су у периоду 2008. године повећавали четири пута плате и пензије и тако упропаситили буџет Србије.

"Они су на Косову прокоцкали економску стабилност и довели до потпуног економског колапса Србије. Око 600.000 људи је изгубило посао, јер су им затворена радна места. Ми још увек решавамо проблеме од тада. И схватамо да су се највећи проблеми правили управо пред изборе и сада нам они говоре како да средимо бирачки списак. Да смо желели да муљамо, држали би бирачки списак онаквим каквим су га оставили", истакла је Брнабић.

Она додаје, да је тадашња власт 2008. године пребацила две милијарде динара, за седам општина Топличког округа, након чега су резервисти тужили државу и наплатили из буџета огромне своте новца.

"Суд је одлучио да је држава дискриминисала друге резервисте, само из једног разлога, што су одлучили да свега неколико дана пред изборе купи њихове гласове", објаснила је Брнабић.

Председница Владе се осврнула и на изјаве потпреседнице Странке слободе и правде (ССП) Маринике Тепић које се односе на министра спољних послова Ивицу Дачића.

"Тепић је 24. децембра дала изјаву да је министар спољних послова Ивица Дачић цитирам: ''прикупљао новац за отпризнавање Косова'', а онда 26. децембра је изјавила, ''Нисам говорила да до привлачења призања долази плаћањем'', и то само 48 сати након тога. И са киме се расправљати, са људима који један кажу једно, а други дан друго. Људи који нас данас оптужују за Јовањицу и Крушик", поруцила је предсеница Владе.

Она каже да ће наставити да раде у служби Републике Србије и њених становника.

"Србија је данас виђена као поуздана земља, све на челу са предсеником Вучићем, па у њу долазе председници и званичници бројних земаља. То је резултат Бриселског споразума. Србија је показала да је спремна да направи компромис. Ми смо први пут показали да друга страна не жели дијалог. Као резултат свега тога долази до отпризнавања Косова, а не због новца", истакла је она.

Предсеница Владе је поручила да "није све до новца и да новац не купује све".

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести