Брнабић: Косово је Србија, али је компромис нужан

СМЕДЕРЕВО: Србија никада неће признати независност Косова, зато што је то немогуће, али морамо да будемо отворени за компромис и да разговарамо о томе шта је оно што је дугорочна нормализација односа са Приштином, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић. 
ana brnabic tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић је, одговарајући на питања новинара у Смедереву, казала да је у интересу Србије дугорочно питање нормализације односа са Приштином. 

„И свих оних који живе на КиМ, свих Срба и свих неалбанаца. Компромис би значио дугорочну стабилност, безбедност за те људе и дугорочну стабилност региона“, казала је Брнабић. 

Додала је да њој делује да је тренутно једино Београд спреман за компромис и да је веома храбра и лидерска одлука председника Србије Александра Вучића да иде на интерни дијалог о КиМ.

Она је навела да морамо да будемо отворени за компромис, али то значи да се не може ићи ни у један екстрем. 

Компромис значи да ми морамо да напустимо наша комфорна мишљења о томе шта је то "Косово је Србија или Србија ће признати независност Косова". 

То су два "седишта", односно гледишта које ми морамо да напустимо да бисмо кренули да разговарамо око компромиса, додала је.

"Лично мислим да Србија никада неће признати независност Косова, зато што мислим да је то немогуће" рекла је премијерка, али навела да исто тако сматра да за отварање компромиса морамо да будемо спремни да разговарамо о томе да ли је Косово Србија.

"Косово јесте Србија, али шта је оно што је дугорочна нормализација односа са Приштином" , запитала је Брнабић и навела да је то узела као пример две ствари од којих не може да почне да се разговара око дугорочног компромиса.

Она сматра да замрзнути конфликт није у интересу Србије и понавља да мора да се разговара и да се нађе неки компромис. 

Упитана шта има да поручи расељенима са КиМ у Смедереву, Брнабић је казала да Влада Србије покушава да уради све да им изађемо у сусрет, те да сматра да је страшно да се не зна довољно о патњама Срба са КиМ. 

„Ја ћу покушати да у наредних неколико дана пошаљем јаснију поруку у вези са тим шта се и дан данас дешава на КиМ. Само у мају имали смо 14 различитих инцидената и напада на Србе који живе на КиМ и уколико то значи да је решење да избаците Србе са КиМ, то Србија неће дозволити и ми очекујемо да међународна заједница то реши“, навела је премијерка Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести