Брнабић: Крагујевац-најмодернији центар за чување података

КРАГУЈЕВАЦ: Српска премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће крајем септембра или почетком октобра Крагујевац добити најмодернији Дата центар за чување података у овом делу Европе и навела да се преговара са великим светским компанијам о томе да своје податке чувају управо у Србији.
1
Фото: Tanjug

Брнабићева је, приликом обиласка радова на изградњи Центра у том граду, рекла да се тиме Србија ставља на мапу Европе као технолошки једна од најнапреднијих и најбезбеднијих земаља, и нагласила да ће то позиционирати Србију на потпуно други начин и променити начин на који је страни инвеститори у производњи или услугама или у информационим технологијама перципирају.

Навела је да такви велики Дата центи какав ће бити у Крагујевцу у овом тренутку постоје само у Немачкој, Швајцарској, Великој Британији и Холандији.

Нагласила је да је Дата центар важан и за развој електронске управе, те навела да постоје земље које чувају своје податке и податке својих грађана у неким другим земљама, најчешће у Швајцарској, јер мисле да је то најбезбеднији начин.

"Када смо поставили електронску управу као свој стратешки циљ, како би променили државну управу и постали сервис и грађанима и привреди, размишљали смо да ли наше податке да чувамо у земљи или у другој земљи. Одлучили смо да наше податке чувамо у нашој земљи. Подаци свих грађана Србије захваљући Дата центру у Крагујевцу биће најбезбеднији могући. Ми на томе нисмо штедели новац", рекла је премијерка.

Навела је да се тренутно преговара са компанија као што је ИБМ, "Мицрософт", "Орацле" и другима о томе да чувају највредније што имају, а то су подаци, у Дата центру у Крагујевцу и да таква одлука значи да је Србија безбедна и сигурна земља и стратешки мења пецепцију Србије у свету.

Нагласила је да је Дата центар у Крагујевцу важан за целу земљу, а да Споразум о сарадњи Канцеларије за информационе технологије и еУправу Владе Србије са "Нвидиом" као једном од 50 најиновативнијих компанија на свету гарантује да ће из Дата центра из КГ ићи сва инфрастуктура за даљи развој вестачке интелегенције у Србији.

"У Крагујевцу ће бити центар за развој вестачке интелигенције у Србији. То и Крагујевцу даје потпуно другачију перспективу за будући развој и перспективу за младе у овом делу Србије да остају управо овде", каже председнице Владе Србије.

Како је навела, постоје још два важна пројекта, од којих је један изградња Центра изврсности захваљујући коме ће Крагујевац такође постати и центар за развој биотехнологије, биоинжењеринга и свега што се тиче медицинских наука, односно технологије у медицини.

Други пројекат је, каже, изградња Научно-технолошког парка у Крагујевцу са Мајд групом кроз модел јавно-приватног парнерства.

"Те две ствари у мандату неке будуће Владе, завршетак Центра изврсности и Научно-технолошког парка, дају потпуно другачију перспективу Крагујевцу", рекла је Ана Брнабић и навела да ће тиме Крагујевац постати један од четири технолошка центра у Србији.

Захвалила је амбасадору Републике Кореје у Србији Хјонгцан Цоију на подршци у последње четири године на развоју и јачању електронске управе у Србији и изразила наду да ће помоћи да доведемо компаније из Јужне Кореје да у Крагујевцу чувају своје податке.

Потписан Меморандум о разумевању са компанијом Енвидија
 

Канцеларија за ИТ Владе Србије саопштила је данас да је у Крагујевцу, током посете премијерке Ане Бранбић том граду, потписан Меморандум о разумевању с компанијом Енвидија у области вештачке интелигенције.

Директор Канцеларије Михаило Јовановић рекао је да је данас, након Мајкрософта, Оракла, Ај-Би-Ема (ИБМ), Хуавеија и Нутаникса, потписан и Меморандум о разумевању с компанијом НВИДИА о успостављању платформе за вештачку интелигенцију (АИ) којим се изражава заједнички интерес за сарадњу у циљу унапређења националне АИ платформе Србије.

Према његовим речима, Канцеларија за ИТ и еУправу ће уложити напоре како би се успоставила државна АИ платформа заснована на рачунарима високих перформанси и, заједно са Енвидијом, направити посебан план за унапређење капацитета неопходног за изградњу једног од најбржих АИ суперрачунара у југоисточној Европи.

Енвидија ће пружити подршку стартап предузећима и омогућити обуке у циљу унапређења техничког и примењеног АИ знања и заједничка истраживања како би се створила додатна вредност.

Говорећи о потребни за запошљавање нових кадрова, Јовановић је истакао да ће из угла Државног дата центра у Крагујевцу бити потребно запошљавање 30 високостручних кадрова из области ИТ-а, машинства и енергетике.

"Када су у питању, међутим, комерцијални корисници, очекујемо да додатна потреба за ИТ стручњацима који би радили на развоју, имплементацији и одржавања система великих комерцијалних корисника буде више стотина. Ово сигурно значи да ће Крагујевац у ИКТ сектору постати један од најбитнијих центара у Србији, али и у региону", напоменуо је директор Канцеларије.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести