Брнабић са шеиком Мухамедом бин Заједом у Абу Дабију

АБУ ДАБИ: Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Абу Дабију са принцем престолонаследником шеиком Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном, уочи почетка обележавања Недеље одрживог развоја (Abu Dhabi Sustainability Week - ADSW) - глобалне платформу за убрзање одрживог развоја у свету.
brnabich_abu_d_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Она је истакла да је то још једна потврда одличног односа и блиског партнерства са Уједињеним Арапским Емиратима, и да је то важно јер УАЕ предводе развој у области науке и технологије, посебно зелене економије и одрживог развоја.

"Имала сам добар разговор са Мухамедом бин Заједом који је упутио поздраве председнику Александру Вучићу и целој Србији и надамо се да ће ове године имати прилику да посети Србију поново", рекла је премијерка.

Брнабић је навела да је у Абу Дабију у име Владе Србије уручила једну од награда у области образовања и да је тај скуп прилилка да се види шта се у свету дешава у области високих технологија и одрживог развоја.

"Данас ћу имати велики број састанака са унверзитетима и потенцијалним инвеститорима у области инфраструктурног развоја, а један од најважнијих је састанак на универзитету специјализованим за област вештачке интелигенције", навелаје Брнабић.

Она је истакла да је Србија 26 земља у свету која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције и прва у овом делу Европе која је одвојила значајне ресурсе за улагање у ову област.

"Очекујем да ће то бити једна од тема са којом ћемо наставити сарадњу са УАЕ" рекла је она.

Кроз иницијативу Недеља одрживости подстиче се размена знања, примена нових стратегија и пружање решења за покретање економског развоја и друштвеног напретка.

Догађај окупља људе из света политике, стручњаке из области индустрије, технологије и вештачке интелигенције, као и лидере одрживости нове генерације.

Брнабић је казала и да ће цео свет током ове недеље моћи да се упозна са највишим достигнућима у областима технолгије, енергетике, здравства, образовања, вештачке интелигенције.

Брнабић с председником Јерменије о унапређењу сарадње

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се данас у Абу Дабију са председником Јерменије Арменом Саркисијаном током учешћа на Недељи одрживог развоја.

Брнабић и Саркисијан разговарали су о економској сарадњи и простору за даље унапређење сарадње у области образовања и том приликом потврдили добре односе две земље.

Иначе, након званичне посете председника Јерменије Београду, у октобру прошле године, када је имао сусрете са председником Александром Вучићем и премијерком Брнабић, укинуте су визе за грађане Јерменије.

Брнабић је потврдила на састанку да су у току завршне припреме за отварање амбасаде Србије у Јерменији у току ове године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести