Брнабић на обележавању 75 година од ослобођења Аушвица

ВАРШАВА: Председница Владе Србије Ана Брнабић допутовала је у Пољску где данас присуствује церемонији обележавања 75 година од ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц-Биркенау.
brnabic
Фото: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Са премијерком је у Пољску отпутовала и деведесетосмогодишња Борбала Игумановић, која је преживела страхоте Аушвица и биће једна од 200 преживелих који ће присуствовати данашњој церемонији, саопштено је из владе.

На церемонији ће се обратити преживели из логора Аушвиц, као и председник Пољске Анџеј Дуда и директор Аушвиц меморијалног музеја Пјотр Цивински.

Обележавању присуствује велики број светских званичника - председник Израела Рувен Ривлин, преседница Словачке Зузана Чапутова, председници Аустрије Александер ван дер Белен и Немачке Франк Валтер Штајнмајер, словеначки председник Борут Пахор, премијерка Белгије Софи Вилмес, премијери Бугарске Бојко Борисов, Хрватске Андреј Пленковић и Чешке Андреј Бабиш.

Такође, церемонији ће присуствовати и француски премијер Едуар Филип, премијер Грчке Киријакос Мицотакис, мађарски премијер Виктор Орбан, премијери Луксембурга Гзавије Бетел и Холандије Марк Руте, норвешка премијерка Ерна Солберг, министар финансија САД-а Стивен Мнучин и други званичници.

Премијерку Брнабић су у Пољској дочекали амбасадор Србије у Никола Зуровац и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Аушвиц, логор смрти у којем су нацисти убили око 1,3 милиона људи, међу којима више од милион Јевреја, ослободила је Црвена армија 27. јануара 1945. године.

Данашњи дан, 27. јануар обележава се као Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести