Брнабић: Национална академија кључна за реформу јавне управе

БЕОГРАД: Национална академија за јавну управу помоћи ће реформу јавне управе, а представља прву институцију која ће се бавити и континуираним усавршавањем службеника у јавној управи на локалном нивоу, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
Premijerka Ana Brnabić na otvaranju Trening centra Nacionalne akademije za javnu upravu Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић на отварању Тренинг центра Националне академије за јавну управу Фото: Танјуг/видео

Отварању Тренинг центра Националне академије за јавну управу присуствовали су и министри у Влади Бранко Ружић, Зоран Ђорђевић, Александар Антић, шеф Мисије ЕУ у Србији Сем Фабрици и други.

Брнабић је новинарима након обиласка реновиране зграде Националне академије у Улици војводе Степе казала да отварање Академије за њу представља прекретницу у процесу реформе јавне управе, јер се деценијама радило на један начин, а од данас се то мења.

Како је навела, Академија је најављена још експозеом тадашњег премијера, а сада председника Србије Александра Вучића 2016. године, а данас се коначно и налазимо у згради те нове институције.

“На оснивању академије, што је подразумевало усвајање закона, анализу обука, прављење плана и програма за обуку службеника, налажење саме зграде, реновирање и отварање, радило се од 2016. године”, казала је Брнабић.

Како је навела, до данас је на републичком нивоу и постојала обука за службенике у јавној управи, али на локалном нивоу тако нешто није постојало.

“Ово је прва институција која ће се бавити континуираним усавршавањем службеника на локалном нивоу”, казала је премијерка и додала да се отвара у правом тренутку када следе и избори на локалном нивоу.

“Без овакве једне институције људи на локалном нивоу били су остављени сами себи да уче шта су ингеренције локалних самоуправа. Сада ћемо моћи брзо да им кажемо шта је то што је њихов посао, како да га ураде најбоље, колико је важна комуникација са грађанима и да свима дамо поруку да смо сервис грађана”, истакла је премијерка и додала да ће Академија играти главну улогу у реформи.


Брнабић: О истрази убиства Ивановића питати Приштину и Eulex

Премијерка Ана Брнабић каже да су нашим институцијама "везане и руке и ноге" у вези с истрагом убиства Оливера Ивановића и додаје да о томе пре свега треба питати привремене приштинске институције и Еулеx.

Брнабић је новинарима на отварању Националне академије за јавну управу рекла да упркос томе што су јој везане руке Србија води, водила је и водиће истрагу да нађе ко су починиоци.

"Ово је питање које пре свега мора бити упућено и привременим институцијама у Приштини и Eulex -у, где је сада ЕУ, где је владавина права, где је борба против криминала, зашто се нико не оглашава, зашто институције ЕУ не кажу шта се дешава и каква је истрага и докле је дошла", питала је Брнабић.

Додала је да их треба питати и зашто је на небројено питања које су српске институције поставиле и Приштини и Eulex -у у вези с камерама и снимцима никада није добијен никакав одговор.

"Ми ћемо наставити да се боримо за истину и да инсистирамо да се и овај злочин, као и остали злочини над Србима на КиМ који су остали неразјашњени, разјасне, да кривци одговарају и да буду осуђени за то", навела је Брнабић.

Додала је да, нажалост, за две године с друге стране нема ничега осим потпуног мука.


Ружић: Академија велики потенцијал за бољитак друштва

БЕОГРАД:  У Београду је данас свечано отворена новас зграда Националне академије за јавну управу на којој је министар државне управе Бранко Ружић истакао да је ово велики празник за јавну управу Србије, јер су људи који раде у јавној управи центар реформе и кључ нашег успеха.

Ружић је рекао да су отварањем Тренинг центра сви предуслови испуњени како би Академија прерасла у јединствени центар за управљање знањем и переманенто учење свих запослених.

"Национална академија за краткао време препозната је као велики потенцијал, централна институција, значајна подршка свима у држави у остваривању циља коме тежимо, а то је напредак у свим сферама друштва ради бољитка оних који су носиоци суверености и суверенитет, а то су грађани Србије", поручио је Ружић.

Он је навео да су пре две године направљени први велики кораци у дуго очекиваној реформи стручног усавршавања, свесни колико је реформа јавне управе комплексна и да без добро едукованих запослених неће моћи да се обезбеди грађанима управа какву заслужују.

"Људи који раде у јавној управи су центар реформе и они су кључ насег успеха, зато смо као влада још тада били одлучни да оснујемо Националну академију за јавну управу", рекао је Ружић.

Он је навео д аје председница владе Ана Брнабић обавила највећи део посла јер је за време њеног мандата припремљен нацрт закона, спроведена јавна расправа и путокази куда да се крене.

"Сви запослени у министарству државне управе и ја лицно поносни на постигнути успех", рекао је Ружић.

Он је истакао д аје систем стручног усаврсавања подигнут на висис ниво, обуке су висококвалитетне, бесплатен, разноврсне и једнако доступне свим запосленима у јавној управи укључујући све опстине и градове у Србији.

"Остварили смо жељени циљ да готово 10.000 обучених службеника у 2019. години", рекоа је министар.

Он је истакао да је Национална академија за јавну управу данас права кућа знања свих службеника јавне управе, а у томе је Србија имала велику подршку реномираних европских школа за јавне управу, посебно из Француске.

"Од данас Национална академија за јавну управу наставља рад у новом савременоп опремљеном простору", рекао је Ружић и похвалоп директора Академије Маровића.

Он је изразио очекивање да ће Академија допринети у ширењу културе перманентног учења, и честитао свима који су напорно радили да све ово оставимо наредним генерацијама с поносом.

"Ово је након 15, 16, година нешто цему смо сви тежили и зато је ово велики празник за јавну управу Србије", поручио је Ружић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да када је Национална академија за јавну управу основана 2018. заједничким напорима целе владе, ЕУ је подржала ту институцију, јер је јавна администрација кључни елемент у животу демократских земаља.

"Јавна админситрација је огледало транспарентности, предвидивости демократије за сваку земљу. Зато је реформа јавне админситрације је кључна на путу ка ЕУ", рекао је он.

Подсетио је да је ЕУ финансијски подржала више пројеката у циљу побољшања јавне управе.

За реформу јавне администрације кључни су људски ресурси, рекао је Фабрици и додао да је циљ да се направи "управа по мери свих нас".

В.д. директора Националне академије за јавну управу Дражен Маравић рекао је да је данас управа добила савремен, опремљен центар, а грађани и привреда опипљив доказ улагања у јавну управу.

Академија има за циљ обучавање и унапређење рада службеника за јавну управу, а грађани треба да буду у фокусу реформе јавне управе.

"То је пределило нас рад, да грађани добију брзе и боље дигиталне услуге и још виши квалитет услуга у будућности", рекао је Маравић.

Он је захвалио на сарадњи бројним партнерима, међу којима је издвојио помоћ ЕУ, Министарства дрзавне управе и локалне самоуправе, а пре свега захвалио премијерки Ани Брнабић и министру Бранку Ружићу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести