Брнабић: Не тражити од Србије да бира између Запада и Русије

ЛОНДОН: Председница владе Србије Ана Брнабић изјавила је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" да "од Србије не би требало тражити да бира између Запада и Русије".
Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Лист наводи да је Брнабићева "инсистирала на томе да везе Србије са Москвом нису препрека њеној кандидатури за чланство у Европској унији".

ФТ наводи да је "избором стручњака за реформе Ане Брнабић у јуну послат сигнал да је Београд улазак у ЕУ поставио као најважнији циљ", али да "пут Србије ка ЕУ остаје магловит због разноликог нивоа напретка када су у питању реформе, умора од проширења у европском блоку и скептицизма везаног за политичке, војне и економске везе Београда са Русијом".

У уводу интервјуа ФТ такође наводи да "европски званичници - који показују све више опреза поводом утицаја Русије на Балкану - оптужују Москву да постиче немире у региону и с опрезом гледају на балансирање Београда између Истока и Запада", као и да "САД такође од Београда траже да се јасно изјасни у вези са стратешким смером у којем иде, па је високи амерички дипломата овог месеца упозорио Србију да ''не може да седи истовремено на две столице''".

ФТ указује да је Брнабићева у интервјуу казала да "интеграција у ЕУ остаје главни спољнополитички циљ".

"Није фер тражити од Србије да бира и одлучује се и ја сматрам да то није потребно. Ми нисмо ни проамерички, ни проруски, већ просрпски оријентисани. Наш стратешки фокус је на (чланству у) ЕУ и где год да одемо, с киме год да причамо, ми то говоримо", рекла је Брнабићева.

Лист наводи да је "на Западу образована Брнабићева, специјалиста за реформу јавног сектора која је, такође, први јавно декларисани геј лидер у источном делу Европе, раскинула са традицијом русофилских моћника у високим ешалонима власти".

"У канцеларији Брнабићеве - која се налази преко пута руине која је остала од некадашњег Генералштаба Војске Југославије, који је НАТО бомбардовао 1999. године - на столу су послагане гомиле подебелих извештаја. На једној полици окачен је дрес фудбалског клуба Црвена Звезда: попут председника Србије Александра Вучића, који ју је поставио и са којим она каже да ''у потпуности дели'' ставове, Брнабићева показује да је навијач овог клуба", пише ФТ.

Лист наводи да је "Вучић, који је и даље најмоћнији политичар у земљи, ове године од руског председника Владимира Путина прихватио поклон у виду шест борбених авиона МиГ-29" и да се Вуцицћ "нада тенковима и систему противваздушне одбране током 2018", као и да "Москва подржава српске дипломатске позиције у УН - пре свега одбија да призна независност Косова".

ФТ напомиње да је "истовремено као приоритет поставила реформе намењене за улазак у ЕУ, циљ за који Брнабићева наводи да је ''изводљив'' до 2022, иако се (Србија) опире притиску да се придружи ЕУ санкцијама против Москве због припајања Крима" и подсећа да су "званичници ЕУ изјавили да би нови чланови могли да приступе до 2025, али да нема рокова".

"Чланство у ЕУ присилило би Србију да се одлучније пребаци на западну столицу; да стане уз позиције спољне политике ЕУ, оконча специјалне трговинске аранжмане са Русијом и по могућству реструктурише енергетско тржиште, којим доминира НИС, нафтна и гасна компанија у власништву ''Гаспрома''", наводи ФТ.

Брнабићева, како се оцењује, "умањује значај тражених компромиса", каже да су "перцепције дубине веза Београда са Москвом преувеличане" и указује на много веће инвестиције из ЕУ и трговинску размену са њом.

ФТ истиче да Брнабићева каже да је "Србија ''у правом смислу неутрална'' по војним питањима, указујући на чланство у НАТО програму Партнерство за мир".

Како се додаје, "дипломате описују ову 42-годишњакињу као паметног и ефикасног искреног преговарача који је осмислио јасну поделу послова са својим ментором Вучићем, што јој дозвољава да се концентрише на јавни сектор и економске реформе".

ФТ цитира неименованог западног званичника који каже да "она није типичан мушки балкански политичар, којем је неопходно да ствара хаос на дневној бази да би преживео".

Лист примећује да се њен мандат поклопио са јачањем привреде Србије, којој је пројектован раст од три одсто у 2017, као и примарни фискални суфицит, скоро три године након што је Београд пристао на аранжман из предострожности са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Брнабићева, како се наводи, "не види потребу за обнављање стендбај аранжмана о зајму од ММФ наредне године и дала је најјаснију индицију до сада да ће уместо тога тежити мање обавезујућем дијалогу са фондом чије је седиште у Вашингтону".

"Нису нам потребни никакви нови финансијски аранжмани са ММФ", казала је Брнабићева и позвала на мање конзервативан приступ фискалној политици са циљем промовисања привредног раста већег од 3,5 одсто.

Лист наводи да је Брнабићева рекла да ће "Београд вероватно пристати на ''инструмент координације политике'' са ММФ од априла, који би задржао улогу проценитеља политике што би помогло уверавању страних инвеститора у реформски напредак Србије".

ФТ наводи да је "Брнабићева постала гласнија по питању историјских контровези које су ближе повезане са Вучићевим некадашњим савезницима у Српској радикалној странци (СРС), описујући као ''неприхватљив'' третман лидера СРС Војислава Шешеља... који је након 13 година притвора Међународни кривични суд за ратне злочине ослободио оптужби за ратне злочине".

"Она је за ФТ казала да се Срби диспроционално налазе на мети Хага, док остају некажњени злочини које су починили војни команданти суседа Србије из бивше Југославије", наводи лист.

ФТ наводи да "неки у њеним коментарима о Хагу виде обраћање Вучићевој политичкој бази, уочи могућих избора наредне године" и додаје да "уколико Вучић буде расписао нове изборе, то би били трећи превремени избори за четири године и њена политичка будућност могла би да дође у питање".

Лист наводи да је "Брнабићева казала да не би имала никавих проблема с изборима, али да ''ради као да се то неће десити".

ФТ наводи да је она такође рекла да је "још увек рано за оцену о томе како је то што је она постала истакнута политичка личност утицало на ставове јавности о људима оријентације".

"Уколико то помаже људима геј оријентације у Србији да се осећају мало више прихваћеним, онда ми је драго због тога", закључила је Брнабићева у интервјуу за ФТ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести