Брнабић: Неће бити заштићених, ићи ћемо до самог врха

БЕОГРАД: Неће бити заштићених, ићи ћемо до самог врха, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић и истакла да се настављају истраге у вези са борбом против организованог криминала.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

"Само је затишје у јавности, али истраге се настављају и долазимо до ужасних сазнања. Имала сам посебан састанак са председником Вучићем пре неколико дана. Не ради се о навијачким групама. Не ради се о политици, ради се о зверима", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Брнабић је додала да је за неповеровати "шта су ти људи радили и до каквих доказа долазимо".

"Неке од тих ствари бих више волела да нисам видела и да нисам знала", рекла је она.

Брнабић је нагласила и да све више схвата колико је председник Александар Вучић себе и своју породицу ставио у опасност у тренутку када је прогласио рат против те мафије.

"Али победићемо, без икакве сумње", поручила је она и нагласила да се докази прикупљају на дневном нивоу.

На питање да ли ће бити заштићених и да ли ће борба против мафије ићи до врха пирамиде, Брнабић је рекла да неће бити заштићених.

"Ићи ћемо до самог врха", рекла је премијерка.

Она је нагласила да је Српска напредна странка показала да нема заштићених и да партијска књижица и припадност никога не штите, а да је држава на првом месту и да је она најважнија, као и да су сви грађани једнаки.

"Ни у овој борби неће бити заштићених, ни политичком функцијом, ни страначком припадношћу", поручила је Брбабић.

Један од приведених антиваксера је вакцинисан

БЕОГРАД: Један од пет антиваксера у Србији, који су приведени у кампање против вакцинације, био је вакциниса против корона вируса, открила је данас премијерка Ана Брнабић.

"Од пет антиваксера који су приведени, један се вакцинисао, а истовремено шири најстрашније могуће лажи против вакцинације. Значи, испада, ви сте себе заштитили, али говорите како други не треба да се вакцинишу. То је најстрашније лицемерје. Антиваксери заиста угоржавају националну безбедност. Они на друштвеним мрежама озбиљно угрожавају безбедност и животе људи, шире панику и лажне вести", изјавила је Брнабић за ТВ Прва.

Она је прокоментарисала и нови скуп код споменка Стефану Немањи у Београду, у суботу увече, где су људи који се противе вакцинацији играли коло.

"Показали смо да нећемо никада хапсити људи за непријављене скупове ако су мирни. Имали смо и раније непријављене протесте, па нисмо примењивали силу. Не могу да користим субјективно виђење, жао ми је што се одржао тај скуп, али је био миран. Можемо само да апелујемо да се то не дешава. Држава не може да хапси људе ако се мирно окупе, али мислим да је тај скуп јако лош, мислим да је то глупо", казала је Брнабић.

"Али, нећу да будем критична, опет, поносна сам на нашу земљу. Видите у много напреднијим државама обим протеста, рецимо у Штутгарту, у Немачкој. Наши људи су супер, упркос јаком антиваксерском лобију. По броју ревакцинисаних смо најбољи у Европи", истакла је премијерка.

Стиже 106.470 Фајзера и 500.000 доза Синофарма

БЕОГРАД: У Србију би сутра требало да стигне још 106.470 доза Фајзера и 500.000 доза Синофарма, најавила је премијерка Ана Брнабић и додала да се тренутно неће наставити вакцинација грађана из региона, али да ће се у будућности помагати.

"Имамо све вакцине на располагању (Фајзер, Синофарм, АстраЗенека, Спутњик), ситуација је добра. У овом тренутку неће бити вакцинације људи из региона, размишљамо о нашим грађанима, али ћемо свакако помагати комшијама, јер је то људски и уопште не причам о политици", рекла је Брнабић.

"Прошле недеље смо послали 20.000 Спутњика пријатељима из Северне Македоније, а добиће и друге дозе руске вакцине, раније смо им послали и вакцине компаније Фајзер. Црној Гори смо послали 4.000 Спутњика, грађанима БиХ смо дали вакцине АстраЗенеке и позвали их да се вакцинишу овде", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Прва.

Вакцинација људи из околних земаља је корак у добром смеру по питању суседских односа.

"Сматрам да нас пружена рука зближава. Драго ми је што је Србија препозната код неких страних медија као једина земља на свету која има ту врсту солидарности, једина која то може да уради", оценила је премијерка.

Она је подсетила да Ковакс програм, преко којег је стигло више од 57.000 вакцина АстраЗенеке, није бесплатан.

"Ковакс програм није донација, Србија је платила вакцине и уложила 2,1 милион евра у развој вакцина преко Ковакс програма, што је много више новца него што су дале бројне земље ЕУ", казала је Брнабић.

Боља епидемиолошка ситуација ће омогућити да се од понедељка делимично отворе угоститељски убојекти.

"Дакле, кафићи, ресторани, ће моћи да отворе баште, све ће радити до 22 часа. Мало попуштамо мере, али не превише. Имамо доста добре показатеље за викенд, број оболелих је пао, додуше проценат се одржао, али већ сада знамо да су данас такође нешто бољи резултати, тако да засад иде све како треба. Пада број оболелих полако, добар је тренд", казала је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести