Брнабић: Неодговорно од ДС што не учествује у дијалогу

БЕОГРАД: Одлука Демократске странке да се не одазове разговорима власти и опозиције у парламенту, 9. и 10. октобра, уз посредовање Европског парламента (ЕП), показатељ је оргомне неодговорности, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Нисам имала информацију да је ДС отказала учешће. Жао ми је због тога. Сваки договор је могућ када разговарате са одговорним људима. Када разговарате да људима који не желе нешто да ураде, беже од сваке одговорности, не желе да преузму одговорност ни за шта, онда је сваки договор немогућ", рекла је Брнабић новинарима у Београду.

Она је додала да ће владајућа већина разговарати са свима који желе да преузму одговорност.

"Одговорност о томе како изгледа наша земља, није само на влади, председнику и владајућој већини, већ на свим ученсицима у парламентарном животу. Зато је опозиција важна. Ако опозиција не жели да преузме одговорност, то је њихов проблем", рекла је Брнабић.

Одговарајући новинарима на исто питање, шеф Делагације ЕУ у Србији Сем Фабрици је подсетио да је европски парламент у августу понудио помоћ у посредовању у дијалогу и да је понуда ЕП тада наишла на добру реакцију.

"Сутра ће доћи представници ЕП и започети међустраначки дијалог у Скупштини. Радиће у наредним месецима, радиће можда и после избора. Позив је упућен свима да дођу и учествују у дијалогу. Не могу да судим ко ће учествовати у дијалогу, а ко неће. ЕП долази овде и они ће разговарати са свима", рекао је Фабрици.

Фабрици је нагласио да је став ЕУ да је парламент место где треба да се гради демократија.

Упитан за очекивања од дијалога, он је рекао да је рано говорити о томе, да треба пустити да се дијалог одвија и онда ће се, каже, видети како ствари стоје.

Разговори власти и опозиције о изборним условима ће се одржати 9. и 10. октобра, а са српским политичарима ће, без присуства медија, разговарати изасланици ЕП Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, који ће после сваке од предвиђене три рунде саопштавати шта је договорено.

Демократска странка синоћ је саопштила да, одлуком Председништва партије, неће учествовати у тим разговорима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести