Брнабић: Непопуларне и храбре мере спречиле банкрот

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је у парламенту да ће, после повећања од 1. јануара 2018. године, пензије за 90 одсто најстаријих грађана, изузимајући оне који имају највеће принадлежности, бити веће него пре 2014. и пре мера фискалне консолидације.
skupstina srbije, Tanjug
Фото: Tanjug

Додала је да ће мере које се тичу пензија бити укинуте 2018. године. Одговарајући на питање посланика Јована Јовановића (КСП), подсетила је на то да су у 2008. години пензије биле четири пута повећаване. Тада је „била реч о политичком повећању пензија и прикупљању гласова пред изборе и стога је земља ишла у банкрот, који је нова власт успела да спречи фискалним мерама“.

– На сву срећу, захваљујући тим непопуларним и храбрим одлукама у претходне три године, ми данас имамо раст који се заснива на производњи, инвестицијама, извозу и здравим основама – рекла је Ана Брнабић.

Као највећи успех у области безбедности навела је то што  је први пут после 30 година набављено више авиона за потребе Ратног ваздухопловства. Подсетила је, поводом питања Ђорђа Комленског (Покрет социјалиста) да је у Србију стигло шест авиона „миг 29“, да је много урађено за Војску Србије, и да се то могло видети 20. октобра. Додала је да предстоји повећање плата за безбедносни сектор, као и наставак изградње станова, и рефинансирање кредита.

Фото: Tanjug
Мере које се тичу пензија биће укинуте 2018. године (Ана Брнабић)

Председница Владе је истакла да је Косово покрајина у Србији и да ће Влада учинити све да живот Срба на тој територији буде бољи. Полагање заклетве судија и тужилаца  је, каже премијерка, у складу с Бриселским споразумом и одбраном територијалног интегритета и суверенитета.

Премијерка је рекла и да Влада ради на путној инфраструктури, као и на свакој другој, више него икада. Што се тиче ауто-путева, од 2008. године до 2013. изграђено је неких 100 километара у полупрофилу, а од тада три пута више, и то у пуном профилу. Осим ауто-путева, ту је још око две хиљаде километара реконструисаних и изграђених државних путева.


А Цветковић?

– Драго ми је да сам данас овде са својим тимом. Ја сам, као што сам и рекла раније, изузетно задовољна тиме шта је Влада урадила у првих 100 дана. Мислим да смо показали да можемо да наставимо и јако и храбро напред, без икаквих стајања, јер Србија нема времена да губи, иако се суочавамо с великим бројем проблема – рекла је премијерка у свом првом обраћању посланицима након избора Владе.

Узвраћајући на примедбе и добацивања опозиције из клупа, рекла је да некадашањи премијер Мирко Цветковић, када је Владу водио ДС, није био ниједном у парламенту.

– Цветковић никада није био у паралменту и одговарао на питања посланика, а ретко је био и у Влади јер су све биле телефонске седнице... – предочила је премијерка.       


На питање да ли намерава да се састане с представницима дела медија и разговара с њима о „забрињавајућем стању у тој области“, рекла је да је „ситуација у медијима, као и ситуација у било којем другом сегменту друштва о којем сам вам причала на почетку, наслеђена и катастрофална“. Подсетила је на то да је 2014. године Влада тадашњег премијера Александра Вучића усвојила сет медијских закона да би поправила медијску ситуацију у Србији.

– То је прва влада која је то урадила – рекла је, додајући да је „Европски парламент 19. јануара 2011. године усвојио резолуцију којом изражава забринутост због покушаја власти да контролишу рад медија“.

Навела је да је у том периоду владе Мирка Цветковића вршен снажан политички притисак и да је над медијима успостављена потпуна контрола.

– Тада су новинари у Србији описани као „понижени, ућуткани, осиромашени“. Ми смо то затекли и покушавамо да решимо – истакла је Ана Брнабић. – Поносим се што сам председница Владе и што сам била министар у Влади Александра Вучића, која је увек позивала на све догађаје све представнике медија, без изузетка, било да су критични према власти или не, и увек одговарала на питања свих медија. И тако ће и наставити. После шутирања, после називања олошем, после називање новинара маргиналним појавама, после извештаја Савета за борбу против корупције да су медији згажени, да поновим, осиромашени и понижени, ућуткани и уплашени. Е, такву смо медијску сцену наследили ми.


„Делталенд” и „Хетерленд”

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је  да је ситуација коју је затекла Влада 2012. била да се мерило колико се радних места изгуби на сат.

–Тада је тајкунима у Србији било врхунски. Они су заиста уживали у Србији, уживали у стицању огромне имовине, пре свега мислим на Мишковића. – казао је Стефановић, подсетивши на то да се наша земља тада називала и „Делталендом“. – У његовом кабинету су се формирале владе, а инвеститори су били нарко-дилери.

Истичући да је било бројних махинација на основу којих су се богатиле раније власти, посебно је навео пример дворца „Хетерленд“, који је требало да прерасте у дом за хендикпеирану децу.

– Узето је од грађана милион евра а нема више ни пара ни дома. Деца нити имају где да оду, нити кога интересује, а овде се држе тираде. Зато су подигнуте кривичне пријаве, зато су у току судски процесу, зато суд у овој земљи одлучује. Колико год ја био љут, бесан, колико год ми ово било тешко да видим, овде суд одлучује о томе – навео је Стефановић.


Ни ову седницу нису мимоишле уобичајене догодовштине из сале. Излагања премијерке и министара пратила су добацивања посланика ДС-а и „Двери“, који су сматрали да чланови Владе говоре предуго те да неће стићи на ред да поставе питање, а у једном тренутку Ђорђе Вукадиновић је пришао столу председавајућих.

– Молим вас, посланике, да не прилазите столу за време одговора министара, немојте да се правите да не знате – негодовала је председница Скупштине Маја Гојковић. – Ово је слика опозиције о нашем парламенту. Мене је срамота!

Потом је упутила молбу, касније и опомену, Бошку Обрадовићу да физички не угњетава Марка Атлагића, који је сео на место њиховог посланичког клуба.

Незадовољни током седнице били су и радикали, који су напустили салу, проценивши да неће стићи да поставе питање. Немања Шаровић је на конференцији за новинаре рекао да је премијерка 38 минута одговарала на питања Муамера Зукорлића, а наредних 35 минута на питања независног посланика „чије име грађани и не знају“, наводећи да „то није демократија, него фарса“.

Посланица ДЈБ-а Ана Стевановић сматра да се власт плаши питања опозиције па је назвала седницу игроказом. Незадовољство што ДС није стигао да постави питања изнео је и шеф тог клуба Горан Ћирић, као и Бошко Обрадовић у име „Двери“, назвавши премијерку „клоном Александра Вучића“, саопштавајући и да је добио три опомене зато што је сео међу посланике власти, „и  загрлио Србислава Филиповића и подигао три прста“. Са седнице је искључен када је подигао транспарент на којем је власт поново назвао „лоповима“.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести