Брнабић: Није тачно да имамо најмањи привредни раст

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић одбацила је данас критике да Србија има најмањи привредни раст, да профит од Београда на води иде у џепове приватног инвеститора, те навела да се за подршку свом раду ослања на посланике већине и председника Србије Александра Вучића.
Brnabić u Skupštini Srbije Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"То су неке паушалне критике - имамо минимални привредни раст, Београд на води гура профит само у џепове приватних инвестирота, да је ниска цена радне снаге…", рекла је Брнабић током скупштинске расправе, одговарајући на примедбе самосталног посланика Јована Јовановића.Брнабић је одбацила наводе о јефтиној радној снази у ИТ сектору, и рекла да ИТ услуге расту због квалитета, а не зато што су јефтине.

"Важно је да говоримо на основу података и чињеница. Јесам технократски премијер, што није новина ни у свету ни у Европи. Као особа која није члан странке и нема странку иза себе, треба да се ослања на већину. Ја се ослањам на председника Александра Вучића и, пре свега, ових људи овде који мени и влади дају подршку. То је демократија, то није изговор", рекла је премијерка.

Тешко јој је зато, каже, да одговара на паушалне трвдње , када неко каже да имамо најмањи рашт и најмањи у региону.Она је рекла да је 2016. године раст био 2,8 одсто, иако је то била година тешких мера фискалне консолидације, јер је тешко остварити раст, када имате штедњу,"Ова влада и вехцина не прибегава лаким, него храбрим мерама", подвукла је она.

Како је рекла, прошле године је раст био 1,9 одсто, али је влада прва рекла да је то јако лоше."Разлог за то је била јако тешка зима, па је трпело рударство, а затим и тешко лето са сушама, због чега је трпела пољопривреда, енергетски сектор. Да није било тих временских прилика, раст би био у оквиру планираног, од 3 одсто. Тада су рекли да су то глупости", казала је премијерка.

Поменула је да је у првом кварталу ове године раст 4,5 одсто."Одједном, шта казу критичри - какав је то раст, да није било онако лоше, био би 3 одсто, значи ово је раст од 1,5 одсто…", рекла је.А на критике Јовановића да профит од Београда на води одлази у џепове приватног инвеститора, Брнабић је рекла да су пројекти станоградње свуда значајни јер повлаче раст грађевинског сектора, што се десило и са Београдом на води.

Станоградња значи и порез на имовину, који је сопствени приход локалних самоуправа, назначла је премијерка и рекла да тај порез неће да носи инвеститор, већ остаје у Београду.На примедбе о стању у Ер Србији, Брнабић је рекла да постоји повећање броја путника од 90 одсто у 2017. години у односу на 2013. годину.

"Како сад грађанима није добра Ер Србија, то је паушална примедба", приметила је, а кад је реч о докторату Синише Малог, који је поменуо Јовановић, Брнабић је рекла да је комисија два пута већином гласова утврдила да је докторат аутентичан и да није плагијат, а да "Универзитет у Београду по трећи пут образује комисију која ће поново сагледати чињенице".

"Ја мислим да сте ви у праву, ово треба гурати. И 100 комисија, ако треба, која ће доказати да сте ви у праву, а не претходних 99 комисија. То је владавина права у вашој представи. Владавина права не може да се мења из дана у дан, Влада Србије поштује владавину права", поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести