Брнабић: Упадом на РТС мирни протести су завршени

БЕОГРАД:  Премијерка Ана Брнабић каже да насиље које се у суботу догодило упадом демонстраната на РТС не сме да се понови, оцењује да су мирни протести тим упадом завршени, те поручује да насиље никако не сме да се релативизује. 
Ana Brnabic/Fonet/Vlada
Фото: FoNet

Гостујући на јавном сервису премијерка је рекла да је Србија демократско и пристојно друштво и да власт ничим није изазвала радикализацију протеста. Како је навела, она и даље има "горак укус у устима" због упада демонстранта на челу са појединим лидерима Савеза за Србију. 

"Невероватно је оно што смо видели, вандалски чин насиља против сваке могуће слободе медија", рекла је Брнабићева и додала да је њено гостовање на јавном сервису уједно и њен начин подршке РТС-у и запосленима.Она је оценила да су упадом на РТС завршени мирни протести.

Каже да је власт дозвољавала мирне протесте, јер је то једно од основних демократских, људских права, да се изрази неслагање и да је то у реду до тренутка када је прешло у насиље. Премијерка сматра да је велика већина грађана против насиља и да не подржава насилни упад на РТС, као ни претње медијима и ношење моторне тестере по ходницима. 

"Свакако мислим да највећи део Србије једногласно осудио овакав вандалски чин насиља", рекла је Брнабић.Каже и да ће увек разговарати с људима са којима се не слаже, јер верује да је најбоље решење да се објасне ставови и логика Владе Србије и да се чује мишљење друге стране.

Ту не сврстава људе који само причају о слободи медија, којима су пуна уста слободе медија, "као што су то неки од лидера СзС", а који су показали шта за њих значи слобода медија тиме што насилно упадају и разваљују врата на РТС, прете новинарима, "уносе моторну тестеру као било какав симбол или сигнал било чега". 

Ту не сврстава, казала је, ни људе попут Ђиласа, за којег је, како је навела, Верица Бараћ 2011. године написла да је он "особа која је заробила медије". "Сада нови лидер СзС Бошко Обрадовић показује шта за њега значи слобода медија. За њега то значи да ће тамо где се не слаже са уређивачком политиком ући са моторном тестером, претиће", рекла је Брнабић.Нагаласила је да је за друштво битно да се насиље не релативизује. 


Брнабић: Нема проблема за даљи раст плата и пензија

Премиејрка Србије Ана Брнабић вечерас је гостујући у емисји "Око" на јавном сервису говорила о привредном расту, па уз оцену да је забележена мања производња "Фијата", али да Железара није смањила производњу, констатује да је и европска привреда "успорила".

"Измеду осталог и немачка и италијанска привреда, које су главни партнери Србије", каже премијерка, а на опаску да ЕПС касни са структурним реформама, каже да су неке реформе у том јавном предузећу отпочеле, али да има још много посла и да се на томе ради са ММФ-ом.

Помиње суфицит у буџету и ћињеницу да јавни дуг пада, те наглашава да нема проблема са даљим повећањем пензија и плата. 

"Морамо да будемо опрезни и да то не угрози фискалну стабилност, али верујем да ћемо и ове године моћи да подигнемо и пензије и плате", рекла је Брнабић.


"Да не кажемо да неко ко је насилник, ко је улетео овде насилно, ломио ствари, ушао са моторном тестером, претио новинарима, да ли онда кажемо да је неко други крив?... Не немислим да можемо да релативизујемо насиље, тиме што ћемо рећи за тај инцидент, вандалски чин који се догодио у суботу увече: ''Јесте, они су криви, али крив је и РТС, крива је и Влада. Не. Они су криви. Тачка"'', поручила је премијерка.

Навела је и да се од како је дошла на чело владе труди да одржи и успостави дијалог ако га нема. Разговарала је, каже, о различитим темама са организацијама цивилног друштва, између осталог и са Кућом људских права, која се не слаже са политиком владе.

Каже, међутим, да неће да разговара с Бошком Обрадовићем. "Са фашистима, вандалима и насилницима не разговарам. Разговараћу са људима са којима се не слажем, да седнемо и да појасним наше ставове, чујем шта мисле, да се боље разумемо", рекла је Брнабићева.Поручила је и да грађани немају чега да се плаше.

"Показали смо свих ових недеља, а нарочито када су радикализовани протести, да је држава Србија у потпуности способна да сачува ред, уставни поредак и да заштити демократску вољу грађана", навела је премијерка и захвалила припадницима МУП-а на томе како су се понели.

Брнабић: Приштина покушава да заоштри ситуацију, бежи од дијалога

Премијерка Ана Брнабић каже не верује да ће ускоро Приштина укинути таксе на робу из централне Србије, јер, како наводи, не види да Приштина размишља о томе да поступа конструктивно, у складу са временом у коме живимо. "Приштина покушава да заоштрава даље ситуацију и да се што више одмакне од дијалога", оценила је Брнабић гоастујучи на јавном сервису. 

Коментаришући немачко-француску иницијативу која се помиње, а која би требало да је усмерена на укидање такси, премијерка каже да су, на жалост, само САД јасно критиковале тај потез Приштине, а да је реакција Бриосела сасвим изостала. 

"САД су такође учиниле и корак више, ускратиле су визе лидерима из Приштине, они су једини направили потез да суспендују неку другу врсту сарадње са неким њиховим службама безбедности, једини који су учинили нешто осим декларативног позивања Приштине да укине таксе", рекла је Брнабић.

Упитана да ли су однои с Приштином утицали на инвеститоре, каже да се то за сада није десило, захваљујући, како је рекла, пре свега одговору Србије која није узвратила контрамерама, већ се труди да одржи стабилност.

Брнабић: Треба сачекати с реаговањем на пресуду Караџићу

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да треба сачекати с реаговањем на пресуду бившем председнику Републике Српске у Хагу Радовану Караџићу.
"Занимљиво је како су сви из региона пожурили да дају невероватне изјаве. Треба да пустимо да видимо шта ће да кажу сви остали, а ми ћемо наравно дати свој став", рекла је Брнабићева.

Она је додала да су сви у региону "пожурили да кажу шта мисле", без размишљања о томе како се то одражава на њихове односе са Србијом.Радован Караџић јуче је у Хагу правоснажно осуђен на казну доживотног затвора по више тачака, укључујући геноцид, злочине против човечности и узимање талаца током рата у Босни и Херцеговини 1992-95. 

Брнабић: Још без одлуке "Фолксвагена"

"Фолксваген" још није донео одлуку о евентуалном доласку у Србију, рекла је вечерас премијерка Ана Брнабић гоостујући у емисији "Око" на РТС-у. Како је навела, та компанија још није донела одлуку о изградњи свог новог погона у овом региону. 

"Тек треба да се донесе таква одлука, а ако се донесе, ми ћемо се борити, даћемо све од себе као што дајемо за све остале инвестиције. То би била невероватна шанса за Србију", рекла је Брнабић.

Додала је да Србија у односу на неке земље региона има лошију позицију, јер није цланица Европске уније, али да с друге стране има доста добру сарадњу с немацким привредницима.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести