Брнабић: Очекујемо да ЕУ настави притисак на Приштину

БРИСЕЛ: Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је вечерас задовољство због тога што је ЕУ директно и недвомислено позвала Приштину да укине таксе, уз поруку да је то кршење ССП и Цефта споразума и против европских вредности.
Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић је у изјави новинарима у Бриселу после Савета за спровођење ШП, рекла и да дијалог Београда и Приштине не може да се настави, нити ЕУ очекује да се настави, док Приштина не повуче ту одлуку.

"Очекујемо да ЕУ појача свој притисак на Приштину", рекла је председница владе.

Брнабић је подсетила и на писмо које су Могерини и комесари Малстром и Хан послали Приштини, наводећи да се исте поруке чују и од НАТО што се тиче безбедности на КиМ.

Према њеним речима, Србија је похваљена за разумно понасање и толеранцију.

"Позвали су нас да наставимо са таквим понашањем, које је тешко, али у најбољем интересу и Србије и региона. И даље ћемо се трудити да позивамо на европске вредности, на сарадњу и да се вратимо дијалогу у интересу боље и другачије будућности региона", рекла је Брнабић.

Она је навела да је састанак Савета био добар, као и претходно састанак са Федериком Могерини, а да је кључна тема, поред такси, била и трансформација КБС у тзв. војску Косова.

"Истакла сам да то тренутно представља највећу претњу регионалној безбедности и миру", рекла је премијерка.

Брнабић се састала и са потпредседником ЕК Јиркием Катаиненаом, с којим је разговарала пре свега о економским темама.

Како је рекла, очекује да он посети Србију у скорије време.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести