Дачић: Победили смо, да смо изгубили туговао бих...

БЕОГРАД:  Потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова, Ивица Дачић изјавио је данас да су у претходном периоду направљени значајни дипломатски кораци и да се они мере у томе која земља је заиста признала или није такозвану независност Косова.
Ivica Dacic/Tanjug
Фото: Tanjug

"Веома брзо ћемо доћи до тога да је мање од половине земаља чланица УН признало Косово", рекао је Дачић за ТВ Пинк.Дачић је рекао да је дан број земаља тврди да нису признале независнот Косова, а да Приштина каже да јесу."Ако Перу и Египат четири године нису гласали за Косово, како сада могу они да тврде да су на листи која је то признала", запитао се Дачић.

"Ми смо победили, да смо изгубили ја бих туговао и не не могу да тугујем и кад победимо... Ја мислим да је то велика победа са Србију јер нису усли у Унеско, Интерпол... нико сада не може да заустави ове земље које саме повлаче признање", рекао је Дачић.

Он каже и да су представници приштинских власти сада почели да нуде новац појединим земљама, конкретно Лесоту да повуку одлуку о повлачењу признања.

"Зато наши политичари, моје колеге треба да посвете много више пажње у сагледавању тога ко је био за нас, а ко је био против. Упитајте се и погледајте какав однос имамо према онима који нас воле, а какав према онима који нас не воле и колико смо пута били код оних који нас воле и колико код оних који нас не воле, и јесмо ли више фаворизали оне које нас не воле у односу на оне који нас воле? То није нормално, већ, рекао бих, самубилачко понашање и хоћу то да променим и успели смо то да променимо", рекао је Дачић.

Он је рекао да би пријатељи Србије требало да буду приоритет и да заслужују поштовање.

Дачић је рекао да јучерашња седница СБ није била само важна због тога да се чује став Србије, већ и других земаља јер многе од њих не крију ствој став да је прекршена резолуција 12 44 .

То је велика ствар и добра страна ове седнице, рекао је Дачић и додао да сматра да је председник Александар Вучић наступио аргументовано и изнео принципе на којима се темељи међународно присуство на Косову Метохији.

"Ако се резолуција 1244 крши, шта онда ради Кфор", упитао је Дачић.

Он каже да је захвалан и земљама које су подржале захтев да седница Савета безбедности УН буде отворена.Дачић је рекао и да седницу није требало да тражи Србија, већ генерални секретар УН.

Он је навео и да је седница била јасно упозорење да се не сме дозволити нарушавање безбедносних прлика на Косову и Метохији.Шеф српске дипломатије је такође истакао да се представници Приштине понашају као размаженио дериште које није добило играчку па хистерише и терорише све околико. 

"Овде је реч о томе да ли ће они који су их ствроили моћи да их контролишу јер ово што раде прелази границе нормалног понашсања", подвукао је Дачић.

Он је рекао дао д када је промењен формат дијалога и он пребачен на ЕУ, тешко је вратити га на поље УН назад.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести