Дачић: Србија ће на СБ тражити поштовање Резолуције 1244

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија на ванредној седници Савета безбедности УН тражити да се поштује Резолуција 1244, која предвиђа демилитаризацију свих војних формација косовских Албанаца, као и да очекује да ће у Њујорку бити саслушани сви аргументи Србије које ће изнети председник Александар Вучић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је нагласио да је веома важно да се види какав став чланице Савета имају зог кршења Резолуције 1244, као и да се осуди потез Приштине која је формирала Војску Косова.

"Мислим да ће се то и десити на данашњој седници СД, али имајући у виду политичке ставове појединих чланица савета тешко је очекивати да ће бити донета одлука о укидању Војске Косова", рекао је Дачић новинарима у седишту СПС.

Упитан да ли ће Србија званично захтевати од УН да наложи се расформира војска Косова, Дачи је нагласио да Србија тражи да се поштује Резолуција 1244 у којој, каже, јасно пише да се ОВК демилитаризује и да је КФОР једина оружана формација на КиМ.

"Је л' донета нека нова резолуција, није, је л' може да се донесе, не може. Је л' може Резолуција 1244 да се укине, не може. Да ли УН поштују свој документ? То је наш став", рекао је министар.

Дачић је изразио сумњу да ће бити донета одлука о укидању војске Косова јер је, каже, одавно познато да неке велике силе не поштују довољно политику мултилатерализма, већ више нагињу унилатерализму.

Министар је оценио веома важним што ће на седници СБ уцештвовати председник Србије и подсетио да је на редовним седницама СБ раније говорио представник УНМНИК-а, представник Србије и представник привремених институција у Приштини, а не Републике Косова. 

“Овог пута говориће председник Србије Александар Вучић и господин Хашим Тачи, без државне функције. То говори колико су нереалне све приче које долазе из Приштине и захтеви Харадинаја да Србија призна независност Косова. 

На питање о поруци Рамуша Харадинаја Бриселу да нема нагодбе када је реч о таксама које је Приштина увела на робу из централне Србије, Дачић је казао да Приштина очигледно не схвата позицију у којој се налази и да је прошло време када ће неко бомбама или уз велику политичку подршку појединих земаља обезбедити Косову све што жели.

“Ова њихова листа захтева је за интерну употребу, евентуално да ставе као билтен у ходник Скупштине у Приштини”, река је Дачић и указао да се смањује број земаља које признају независност Косова, као и да је одлука о формирању војске Косова наишла на осуду скоро свих земаља.

На питање новинара да ли сматра да је дијалог Београда и Приштине "клинички мртав" и да ли ће Србија преговарати са новим преговарачким тимом Приштине, у којем су Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети, Дачић је подвукао да дијалог води висока представница ЕУ Федерика Могерини и да на разговор позива Вучића и Тачија.

“Не знам где ће тај њихов тим уопште да учествује, у којем дијалогу, можда у унуитрашњем”, казао је министар.

Нагласио је да дијалог не може да се води у тренутним колностима и да је укидање такси које је увела Приштина услов за његов наставак.

“Представници Приштине морају да схвате да је њихово време прошло, ако желе договор и мир пут је само кроз дијалог и договор са Србијом”, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести