Брнабић: Од 1. јануара улазимо у систем платних разреда

ТРШИЋ: Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да би до краја године требало да буде усвојен закон о увођењу платних разреда и да би тај систем требало да заживи од 1. јануара следеће године.
Brnabić u Tršiću Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На питање да ли ће бити повећане плате просветним радницима, Брнабић је рекла да влада сада израчунава ефекте повећања плата у јавном сектору и укидање привременог смањења пензија, као и да ће у фокусу поново бити подизање животног стандарда запослених у здравству, просвети и безбедносним службама и посебно војсци.

"Платне разреде смо скоро завршили у ресорима и сада идемо у разговоре са синдикатим. Мислим да ћемо до краја године успети да уђемо у скупштину са тим законом и да ћемо од 1. јануара 2019. имати ту јако важну реформу и увести платне разреде у управу", казала је Брнабић.

Нагласила је да ће тако сви знати колике ће бити њихове плате и да ће сви имати повећање по платним разредима када буду завршене реформе, а биће уведен и систем награђивања.

Она је најавила да ће до краја године влада пробати заједно са Министарством државне управе да регулише и забрану запошљавања.

"Мислимо да ћемо заједно са буџетом у скупштину ући и са тим преглогом. Мој предлог том министарству је, видећемо колико је то могуће, да све локалне самоуправе које су испод максиамалног броја запослених и имају буџет за плате, не треба да траже додатно било каква одборења од владине Комисије за запошљавање, како би могле да попуне своје капацитете", рекла је премијерка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести