Брнабић: Од почетка године ШЕСТ САСТАНАКА са Хрватском, важно за односе две земље

СУБОТИЦА: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да данашња посета хрватског премијера Андреја Пленковића Суботици и њена недавна посета Загребу дају позитиван импулс за успостављање бољих односа две земље у будућности.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Изузетно је важно да смо започели са интензивирањем дијалога и посета, и само у овој години имали смо шест посета, односно састанака на високом и највишем нивоу. Верујем да ће ово бити изузетно важно за даље стварање климе за разговоре и приближавање решавању отворених питања наше две земље, а која су отворена више деценија", истакла је Брнабић на свечаности у Суботици поводом отварања Хрватског дома - Матице и прославе празника хрватске заједнице у Србији - Дана рођења бискупа Ивана Антуновића која је почела интонирањем српске и хрватске химне.

Она је подсетила да је и у Загребу, у априлу ове године, рекла да Србија сматра да су односи са Хрватском веома важни и искрено је заинтресована за развијање свеокупних односа и унапређења узајамно корисне сарадње. "Зато ми је посебно драго да је председник Владе Хрватске Андреј Пленковић у Суботици након непуна два месеца од када смо се видели у Загребу и када смо заједно присуствовали скупштини СНВ", истакла је премијерка. Додала је да Србија и Хрватска деле много тога, и лепог и ружног, и, како је навела, свакако није тајна да нас још увек оптерећују тешке последице заједничке историје што је неретко доводило до захађења односа.

"Свако па и најмање захлађење односа увек се прво осети међу припадницима мањинских националних заједница, односно Срба у Хрватској и Хрвата у Србији. И то је такође један од разлога због којег је председник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија искрено радити на отопљавању односа са Хрватском у нади да ћемо све дати да најпре поштујемо једни друге, да сарађујемо уз разумевање и сагледавање заједничких интереса и потреба на бази европских вредности, а што би допринело даљем просперитету читавог региона", поручила је Брнабић. Она је казала да је веома радује блиска сарадња припадника српске националне мањине у Хрватској и хрватске нациналне мањине у Србији, додајући да ће ова година остати упамћена и по томе што су 5. јануара у Загребу потписали Декларацију о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије Томислав Жигманов и Милорад Пуповац. "Ви сте повели, на нама политичарима је да следимо, и надамо се да смо до сада донекле испунили и опрадвали ваша очекивања, а ја вам и данас дајем реч да ћемо наставити овим путем колико год то тешко и изазовно било", поручила је премијерка.

Србија, како је додала, посвећено подржава хрватску националну мањину када је у питању остваривање права у области образовања, инфраструктуре информисања, културе, политичког деловања и наставиће да издваја средства. Премијерка каже да је о томе разговарала и са премијером Пленковићем и поручила да ће се Србија трудити да издваја све више и да то, како је рекла, буде добро таргетирано, тако да Хрватска заједница у Србији то осети. Према њеним речима, Хрватски дом - Матица чијем је отварању присуствовала биће седиште три институције хрватске заједнице у србији - СНВ, Завода за културу војвођанских Хрвата и новинско-издавачке куће "Хрватска реч".

"Позитиван однос државе према националним питањима је од изузетне важности за усмеравање једног друштва ка плурализму, толеранцији и инклузији свему ономе тежи Влада Србије", рекла је Брнабић. Истакла је да Хрватска кућа, не само да ће слузити као центар за промоцију хрватске културе и уметности већ ће, истиче, бити и место сусрета људи из обе земље. "Данас јасно показујемо да смо спремни да градимо и јачамо наше односе и да инвестирамо у заједничку будућност, али и да поштујемо и ценимо заједничку баштину", закључила је Брнабић.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести