Брнабић: Од Приштине не очекујем ништа, надам се укидању такси

ПРОКУПЉЕ: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да од нове приштинске владе не очекује ништа, али је изразила наду да ће политичари који тренутно воде привремене институције у Приштини укинути таксе због боље будућности региона.
brnabich-press6
Фото: Танјуг (Видео)

"Немам никаквих очекивања од Приштине, али сам оптимиста и надам се да ће људи који у овом тренутку воде привремене институције у Приштини схватити да је највазније за све нас да гледамо у будућност и да је једини начин да грађани остану да живе овде наша сарадња", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Прокупљу.

Према њеним речима, Београд и Приштина требало би да буду окренуте сарадњи, међусобној трговини и да комуникацијом решавају проблеме.

"Чин увођења такси Србији и БиХ припада 17. или 18. веку, свакако не 21. веку и имамо само наду да ће то политичари у Приштини разумети, а ми смо спремни да разговарамо са њима кад год те таксе буду укинуте", поручила је Брнабић.

Подсетила је и да је међународна заједница реаговала на увођење тих такси, примећујући да су САД у томе биле јасније и отвореније, него ЕУ која је, истиче премијерка, гарант Бриселског споразума и институција која модерира дијалог између Београда и Приштине.

Министар здравља Златибор Лончар одговарајући на питање новинара рекао је да српске здравствене установе на КиМ упркос уведеним таксама имају све што им је потребно.

"Ситуацију пратимо из дана у дан, знате колико је у почетку било проблема да снабдемо наше здравствене установе на КиМ, међутим, ми смо се снашли и тренутно су све потребе задовољене и све наше здравствене установе имају оно што им је неохподно да би наставиле да раде", рекао је Лончар.

Изразио наду да ће таксе што пре бити укинуте и да српски народ на КиМ више неће морати да стрепи и размишља да ли ће лекови до њих стићи или не.

"Овде је реч о хуманости и људским правима која мислим да наши грађани нису могли да осете од када су уведене таксе. Наставићемо да водимо рачуна и мислим да ћемо успети у томе", подвукао је Лончар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести