Брнабић: Од суботе прекид јавног превоза, од недеље се затварају локали

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да се од суботе у 20 сати укида јавни превоз у Србији до даљњег.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Од недеље у 20 часова се затварају ресторани, кафићи и тржни центри.

"У овом тренутку опашност је сувише велика, а притисак на лекаре и мецинске сестре сувише велики да бисмо размишљали о материјалној страни свега овога", нагласила је Брнабић.

Премијерка је истакла да ће бити дозвољена достава хране, зато што поред укидања јавног превоза, путнички, аутомобилски, приватни, као и такси превоз, може да функционише још увек.

У Србији је забележен први смртни случај од корона вируса, а реч је о пацијенту из Кикинде, саопштила је премијерка Брнабић на конференцији у Влади Србије.

"Морам да саопштим да смо нажалост изгубили први људски живот у борби против корона вируса. Пре неколико сати у КЦ Војводине у Новом Саду преминуо је мушкарац стар 59 година из Кикинде", рекла је Бранбић.

Каже да је добио корона вирус од човека чији је син био у Милану и који се и сам бори сада за живот.

Она је у своје и у име председника Алкесандра Вучић изјавила породици саучешће.

Брнабић је рекла да је осам заражених корона вирусом у Србији тренутно у тешком стању и лекари се боре за његов живот.


Самоизолација, ако желимо да победимо вирус

Данас са првим смртним случајем од вируса корона, добили смо најгрубљу опомену колико је тешка борба са којом се суочавамо и зато апелујем на све да поштују мере самоизолације, рекла је на седници Владе премијерка Ана Брнабић.

Грађани се не придражавају рестриктивних мера, како наводи, а заједно морамо да се боримо и поштујемо одлуке државе, ако желимо да победимо ову болест.

"Лекарски тимови, сви ми овде, грађани, појединци имамо исту обавезу да строго поштујемо мере самоизолације, како би имали могућност да се изборимо и да победимо овај вирус", рекла је Брнабић.

Данас су били пуни кафићи, како каже, и ако сви ово не схвате озбиљно здравствени систем неће моћи да се избори са корона вирусом.

Према њеним речима, свако од нас је одговоран за ову ситуацију, и замолила све да остану у кући, да брину о себи, о својим породицама, комшијама, свима. . .

"Како ће се ова ситуација развијати, зависи од сваког појединца, како не би завршили као Италија која данас има црни биланс од 627 мртвих", истакла је премијерка.

"Припадници МУП-а јуре људе по улицама за време забране кретања. Људи не знам зашто, скривају се и беже, имају неки инат, нападају полицију. Ми ове мере нисмо донели зато што желимо да направимо полицијску државу, већ зато што бринемо о свима", казала је премијерка и додала да су рестриктивне мере уведене много раније у Републици Србији него у другим земљама Европске Уније, јер желе да сачувају здравствени систем и грађане.


На респираторима осам људи у тешком стању

Брнабић је изјавила да је од 135 регистрованих случајева оболелих од короне у Србији, 64 у изолацији, а осам на респираторима.

“Нажалост, имамо једног преминулог. Наши лекарски тимови боре се за животе још осам грађана”, рекла је Брнабић.

Она је поручила да је на свима нама одговорност да покушамо да заштитимо себе, своје најмилије и најближе, породице, комшије, локалну заједницу… тиме што ћемо излазити што је мање могуће и поштовати препоруке.

“Рестриктивне мере које су донете, донете су да би се сачувало здравље нације, да бисмо имали што мање жртава у овом рату и да дамо шансу здравственом систему”, рекла је Брнабић и додала да се управо зато пооштравају мере забране кретања.

Она је навела да смо ушли у трећу недељу борбе против вируса корона, а да је иза нас најтежих 24 сата, али и да је испред нас вероватно још много дана тежих од овог данас.

Утврђен прецизан план за пријем нових пацијената

Брнабић je пренела новинарима да је данас заједно са председником Србије Александром Вучићем утврђен прецизан план за пријем свих нових пацијената у наредном периоду.

"Ми смо јутрос били у Председништву и радили до 15 часова на јасном дефинисању плана за пријем свих пацијената у данима пред нама, односно за обезбеђивање додатних места и респиратора, потребних гасова за респираторе који сутра увече долазе, као и оне који су већ стигли или ће тек стићи накнадно", рекла је Брнабић.

Каже да је председник Вучић хтео лично да види тај план и да је тај план сада врло детаљан и прецизан.

"Сутра нам стижу и за све лекаре и медицинско особоље специјалне маске са филтерима", нагласила је она.

Истиче да код нас у власти сви раде заједно и да није ситуација као у неким другим земљама у којима се, на пример, свађају председик и премијер или су у самоизолацији пошто су се уплашили или побегли...

Ми се заједно боримо, додала је премијерка.

Сутра стиже велика пошиљка помоћи из Кине

Наш највећи авион ербас А330 одлетео је за Кину и сутра се очекује да се врати са великом пошиљком помоћи за Србију, изјавила је Брнабић.

Истакла је да је то организовано захваљујући ангажману председника Србије Александра Вучића и да се тај авион тренутно налази надомак Шангаја.

"Сутра увече се враћа са велким бројем медицинских апарта и заштитне опреме, али доћи ће, чему се највише радуђемо, експерти из Кине, који су се у тој земљи борили против корона вируса и који ће помоћи нашим стручњацима", рекла је Брнабић.

Каже да и кинески стручњаци долазе у Србији, такође захваљујући ангажману председника Вучића, који се тиме бави 24 сата дневно.

"Очекујемо да се наш највећи авион врати и донесе још опреме и апарата и још експерата", рекла је Брнабић.

Замолила је послодавце у Србји да запослени раде од куће, а да се за оне који то не могу обезбеди превоз, као и да се ти послодавци преко Привредне коморе Србије јаве влади.

Покушаћемо да привреда трпи што мање, рекла је Брнабић додајући да нико неће пропасти ако буде слабије пословао у овој ситуацији.

Молим вас да останете кући, поручила је Бранбић.


Брнабић новинару: Је л' ваша одговорност таква да одмах галамите?

Један од новинара на вечерашњем пресу премијерке Ане Брнабић и министра здравља Златибора Лончара гласно је негодовао што је предвиђено само једно новинарско питање, на шта је премијерка, нескривено изнервирана оштро реаговала питањем да ли је његова одговорност толика да му даје право да виче.

Пре тога новинарима је речено да времена има само за једно питање, јер премијерка и министар имају обавезе на даљем праћењу ситуације са короном и мерама које треба предузети.

Новинар се, међутим, гласно обратио негодујући, а позвао се на јавност у чије име наступа.

На то га је премијерка упитала да ли зна иједну другу државу у којој председник или премијер свако вече излазе у 18 часова пред грађане и одговарају на сва питања.

"Два сата свако вече седимо, слушамо безбројна питања, и једно вече кад имамо једног мртвог, ви сте у стању да вичете јер немате право на једно питање, а имаћете одмах сутра у 18 часова. Је л'' мислите да је то недостатак демократије? Да ли мислите да је ваша лична одговорност таква да одмах галамите?", упитала је Брнабић.

Новинар је на то рекао да он гласно говори, јер "не уме тихо да прича".

"Стварно? Е свака вама част", рекла је на то Брнабић.

Ни она, ни председник Александар Вучић, рекла је, нису се нигде сакрили.

"Два сата сваки дан одговарамо и свако вече, као и наши стручњаци и доктори. Је л'' мислите да то није транспарентно? Је л'' једно вече не можемо да кажемо ''Може само једно питање''? Је л'' то превише да тражимо?", упитала је Брнабић и устала, а конференција је завршена.


 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести