Брнабић: За 24 сата кол центар за пријављивање за 100 евра

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да се до сада за 100 евра пријавило 1,6 милиона пунолетних грађана, и то само онлајн, те најавила да ће у наредна 24 часа бити објављени и бројеви телефона за пријаву преко кол-центра.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Уверена је, каже, да ће тај новац отићи у потрошњу и да ће бити подстицај за нашу привреду.

Брнабић је казала и да је читав пакет мера био усмерен управо на одржавање привреде и очување радних места, да су мере кренуле на време и да због тога нема велике стопе незапослености, за разлику од других земаља.

„Ми верујемо, а то су рекли и ММФ и Светска банка, да ћемо имати највећи раст у Европи ове године, односно најмањи пад, и највећи раст у 2021. години“, рекла је Брнабић за РТС.

За сада, каже, то иде у добром правцу, јер је привреда покренута у право време, али да морамо да имамо на уму да и даље останемо дисциплиновани како не бисмо имали поново повећање броја заражених.

Према њеним речима, иако су мере попуштене, за сада нема пораста броја заражених и епидемилошко стање је „под контролом“.

Премијерка је позвала грађане и да овог лета остану у нашој земљи, јер се и у нашој земљи, како каже, може имати квалитетан одмор, а осим тога то ће бити директна помоћ туризму и привреди.

Истиче и да је струка више пута нагласила да је здравствено много сигурније остати у својој земљи него путовати у иностранство, додајући да верује и да многе осигуравајуће куће неће давати осигурање за путовање ван земље. „Како год погледате, најпаметнија одлука је да се остане овде", рекла је Брнабић. Подсетила је да је улаз за наше држављане слободан уколико имају ПСР тест не старији од 72 часа, а ако не, онда морају 14 дана у самоизолацију.

Упитана да прокометнарише окупљање грађана које се догодило у понедељак испред Дома народне скупштине, Брнабић је одговорила да су таква окупљања забрањена и да је важно да и даље поштујемо ванредне мере.

Каже да јој је драго што је председник Србије Александар Вучић то вече одмах реаговао и позвао грађане да се не окупљају.

Одговорили смо Фридом хаусу

Брнабић је изјавила да је влада припремила одговор Фридом хаусу поводом извештаја те америчке невладине организације, који је, како је истакла премијерка, пун контрадикторности и не одсликава право стање у нашој земљи.

Та организација недавно је објавила извештај о стању демократије у свету и нашу земљу из "делимично консолидованих демократија" спустила у групу земаља - "хибридних режима".

"Извештај је пун контрадикторности, то је очигледан субјективан приступ особе која је писала извештај" за нашу земљу, рекла је премијерка за РТС и навела да та особа ради за БИРН, те да се позива се на неке референце и изворе који су, каже, у супротности са начелима Фридом Хауса.

"Са правом можемо да кажемо да тај извештај не одсликава право стање у Србији", рекла је Брнабић и истакла да ће уважити неке њихове примедбе и позвати их на дијалог.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести