Брнабић: Односи Србије и Словеније на највишем нивоу

НОВИ САД:  Премијерка Ана Брнабић поручила је данас, након пете заједничке седнице влада Србије и Словеније у Новом Саду, да су односи две земље, и у политици и у економији, на највишем нивоу, без значајних отворених питања.
Premijerka Ana Brnabić Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Брнабић је, на заједничкој прес конференцији са премијером Марјаном Шарецом, захвалила на подршци Словеније евроинтеграцијама Србије, као и на подршци коју даје иницијативи за успостављање тзв. "Мини Шенгена", који је, подсетила је, покренуо председник Србије како би се обезбедио стабилан и економски просперитетни регион.

Такође, захвалила је Шарецу што је током посете словеначким војницима у саставу КФОР-а на Косову и Метохији посетио и манастир Високи Дечани, што Србија види као посебан знак пријатељства, а захвалила је и контигенту словеначких војника који тај манастир чувају.

Премијерка је, као четврту важну ствар, навела да су започели разговори између Србије и Словеније о учењу српског језика у словеначким основним школама, у којима за то постоји интересовање.

Брнабић је навела да су политички и економски односи Србије и Словеније веома блиски, а да о томе најбоље говори и то што ни са једном земљом, осим са Мађарском, Србија није имала толико заједничких седница владе, као са Словенијом - пет.

Подсетила је да су само ове године реализоване билатералне посете на највишем нивоу.Брнабић је навела и да о сарадњи две земље у економији говори податак да је Словенија односно словеначке фирме, међу највећим инвеститорима у Србији, да словеначки капитал у Србији превазиали 1,1 милијарду евра, а да у 1.500 компанијама са словеначким капиталом ради 25.000 људи.

Додала је да је трговинска размена у сталном успону, те да у првих девет месеци ове године робна размена износи више од 870 милиона евра, што је око три одсто више него у истом периоду лане.Брнабић је приметила и континуиран раст инвестиција српских компанија у Словенију."И политичка и економска сарадња је на највишем ниову, без значајних отворених питања", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести