Брнабић: Остајемо при нашем, санкције нису најбоље решење

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, на питање новинара да ли ће влада разматрати питање увођења санкција Русији, да Србија мисли да је напад Русије на Украјину агресија и повреда међународног права, али да остајемо при нашем ставу да санкције нису најбољи одговор и решење.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабићева је рекла да ће остати притисак на Србију и по том питању и да ће нову владу пратити та тема.

"Сугурна сам да ћемо имати још много разговора и на дневној основи то је неизоставна тема, током сваког састанак који имамо и са државама чланицама ЕУ и са самом ЕУ, као и са Делегацијом ЕУ у Србји", рекла је Брнабићева.

Додала је да је о томе причала и када је била у Јапану и другим приликама.

"Остајем при нашем ставу, санкције Русији нису у најбољем националном интересу Србије, такође, нису несто што наш народ подржава, јер је био предмет санкција и знамо колико људи трпе", рекла је премијерка.

Истиче да знамо да то нема много утицаја на политику или одвраћења неког ко намеравао да то уради.

"Неке од земаља које то од нас траже, да уведемо санкције Русији, не поштују територијални интегритет Србије", навела је она.

Каже да у случају Србије за њих нису јасно постављени приниципи међународног права и неселективног поштовања територијалног интегритета међународно признатих држава.

Истакла је да су те земље прекршиле Резолуцију СБ УН 1244 и да сви који крше наш територијални интегритет без пардона треба да имају мало више разумевања.

"Над нама је извршена брутална агаресија 1999. када се 19 земаља договорило и без одлуке СБ УН напало међуанродно признату државу која никога није напала. То је била брутална агресија која је отворила пандорину кутију, да тај преседан понавља свако ко жели. Ми ћемо се и даље борити да чувамо наше интересе, а што се тиче свега осталог ми смо једна од ретких земља која неслективно поштује принципе међународног права и Повељу УН. За нас је територијални интегритсвих међународних признатих држава неповредив - уколико неког нападнуте без одлуке,то је буртлана агресија и владавина јачег", истакал је она.

Каже да зато они који притискају Србију треба да разумеју шта смо прошли и како су нас третирали, па да причамо о неким другим стварима.

"Мислимо да је напад Русије на Укрјине агресија и да је повреда међународног права, али не мислимо да су санкције најбољи одгоовор на то", поручила је Брнабићева.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести