Брнабић: Отворени акт непријатељства Хрватске према Србији

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је то што је Хрватска тражила да се заустави допремање руске нафте Србији преко Јанафа, у оквиру новог пакета санкција ЕУ Русији, отворени акт непријатељства Хрватске према Србији и да ће Србија, после повратка председника Александра Вучића из Прага и његовог обраћања у суботу, морати да донесе стратешке одлуке и прави стратешке промене.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Све се то дешава на експлицитни захтев Хрватске, да се то прихвати, да се Србија практично казни, само зато што тражи казну за убијену децу (на Петровачкој цести), а да то ЕУ не спречи, то је скандал", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Хепи.

Она каже да је већ говорила да ће "председник бити под огромним притиском данас (на самиту ЕПЗ у Прагу), а данас, након ове срамотне одлуке ЕУ, мислим да ће они бити под баражном ватром. Најискреније мислим да ће они данас видети ко је Александар Вучић и какав је он политичар. Мислим да до сада нису видели Вучића који је овако одлучан и који има овако јаке аргументе којима ће да им покаже сву њихову бруку, лицемерје и срамоту", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Хепи.

Премијерка је рекла да то што је Брисел из пакета санкција изузео неке чланице Уније, као што је Бугарска, или Мађарске, "зато што кажу да ће их то економски погодити, али да на експлицитан захтев Хрватске не изузму Србију, тиме чине директну финансијску штету Србији, свим грађанима и привреди, којима избијају из џепа стотине и стотине милиона евра".

"Ово је отворени акт непријатељства Хрватске према Србији. Сачекаћемо повратак председника, као и његово обраћање у суботу и на основу овога ћемо морати да доносимо неке стратешке одлуке и правимо стратешке промене. Још једна важна ствар је то што је ово показало да све оно што ЕУ замера Русији - да су несигуран партнер, да користе енергенте у политичке сврхе, све су то они јуче урадили нама - Хрватска је искористила енергетику и свој положај, и само то што Јанаф иде преко њих, све је то искористила у политичке сврхе и ЕУ им је све то дозволила", рекла је Брнабић.

На питање како се то може променити, она је рекла да "ту нема помоћи, ми имамо само Јанаф, једини нафтовод који иде према Србији" и да само ЕУ може да промени ту одлуку.

Једина тачка дневног реда биће зашто Србија није увела санкције

Брнабић је истакла да је, након политичке одлуке ЕУ на захтев Хрватске да се заустави допремање руске нафте Србији преко Јанафа у оквиру новог пакета санкција ЕУ Русији, јасно да ће једина тачка данашњег скупа Европске политичке заједнице у Прагу бити зашто Србја још није увела санкције Русији.

"Ово је све променило, председник Вучић иде тамо и чини ми се да је једина тачка на дневном реду - зашто је Србија још једина земља на европском континенту која није увела санкције Русији и какво је образложење и једино питање - када ће увести те санкције", рекла је Брнабићева.

Она је истакла, гостујући на Хепију, да испада су се сви практично спремили да иду у Праг како би направили "сачекусу" Вучићу, чули шта има да им каже и да му онда свако од њих нешто пребаци.

"Шта да очекују после овога од нас, како ће се и ко усудити да било шта пребаце Вучићу", додала је Брнабићева.

Истакла је да ће се данас видети како ће се Вучић борити за интересе Србије и питати их шта они сада очекују од Србије и шта имају да јој замере након онога што су они дозволили Хрватској.

Брнабићева је напоменула да ће се Вучић састати са Урсулом фон дер Лајн данас око 18 часова и не види шта ће он имати Лајен да каже после овога.

Брнабићева је напоменла да се, притом, неки неодговорни политичари из опозиције додворавају Западу и покушавају да искористе ову тешку позицију Србије и спочитавају како не можемо остати неутрални.

"Ми нисмо неутрални, осудили смо агресију, али нисмо увели санкције, а они су извршили бруталну агресију на Србију и нису тражили сагласност Савета безбедности да нападну СР Југославију", истакла је она и додала да су затим 2008. брутално прекршили Резолуцију 1244 и тако коначно поломили кичму међународног права на Србији и прекршили све принципе Повеље УН.

"И они данас уцењују Србију да уведу санкције Русији? Србија је заиста у спрецифичној позицији", нагласила је премијерка Србије.

Поручила је земаља ЕУ да ако већ не неће да се извине Србји и исправе грешке по питању КиМ које су правили бар да кажу: "Претерали смо, ево сада идемо у поштовање међународног права, и да отпризнају Косово и врате се у оквире међународног права. Нећете то да урадите, али онда признајте да је Србија специфичан сллучај. Али, то више није од јуче на дневном реду ни за мене, а сигурана сам да није ни за председника Вучића, шта они имају данас да замере Србији", истакла је Брнабићева.

Каже да је то политичка одлука Хрватске и обрачунавања Хрватске са Србјом, само зато што тражимо да одговарају убице деце на Петровацкој цести.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести