Брнабић: Питала бих Фајон да ли су услови били фер 2012.

БЕОГРАД:  Председница Владе Србије Ана Брнабић одбацила је наводе да данас у Србији не постоје фер услови за одржавање парламентарних избора и у прилог томе рекла да је испуњено 70 одсто препорука европских парламентараца са којима и опозиционе странке одржавају редовне састанке.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: Председница Владе Србије Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Одговарајући на оцене европске посланице Тање Фајон која је учествовала у међустраначком дијалогу да, када би у недељу били одржани избори то не би било учињено у фер атмосфери, Брнабић је узвратила питањем “да ли Фајон мисли да су 2012.године бии фер изборни услови”.

“Мислим да нису. Ја тада нисам видела никакве опозиционе медије или медије отворене за опозицију. Данас је медијска сцена неупоредива у односу на 2012, као и бирачки списак , али и могуцност да представите програм и планове”, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Она је додала да Влада Србије континуирано ради на унапређењу изборних услова од јуна 2017.године када је ушла у програм “Подршка изборима на Западном Балкану”, коју имплементира ОДХИР уз финансијску подршку ЕУ.

Премијерка је навела да се још раније радило на унапређењу изборних услова кроз побољшање бирачког списка који је данас најажурнији и најатранспарентнији икада, јер је рађено систематски, тако што су матичне књиге и држављанство пребачени у електрионску базу података.

“На то сам посебно поносна, јер је веома важно за изборни процес”, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, од када је интерпарламентарни дијалог влада је урадила све што су партнери из ЕУ предложили, али и оно што је предложила опозиција како би се додатно унапредиил изборни услови.

“Ово нису празна обећања, јер у овом тренутку има 17 препорука из тог дијалога, од којих је више од 70 одсто у потпуности испуњено, укључујући и измене четири важна закона. Дата су додатна упуства да се раздвоји политичка од државне улоге и спречи функционеркса кампања”, рекла је Брнабић.

У прилог томе да је сада и много боља и медијска ситуација, премијерка је рекла да 2012.године није било медија који су у потпуности подржавали опозиционе странке, као што су Н1, Данас, НИН, Време, истраживачки медији, Крик, Бирн, Цинс...

“Свега тога није било 2012. године”, указала је Брнабић и додала да је посебно поносна на дијалог који се водио у парламенту и на флексибилност власти да унапреди изборни процес.

Брнабић: Честитам грађанима побољшање кредитног рејтинга

Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је данас грађанима Србије побољшање кредитног рејтинга Србије са нивоа ББ на ББ+, што значи побољшање квалитета живота грађана, боље зараде, више страних и доамћих инвестиција, повољније камате и више улагања у инфрастуктуру, школе и болнице.

"За грађане то знаци још више посла, квалитетнији живот и боље зараде, више инвестиција и зато им честитам на овој феноменалној вести", поручила је Брнабић на конференцији за новинаре у Влади Србије.Она је истакла да, уколико се овако настави, Србија би следеће године могла да дође до инвестиционог рејтинга што ће, како је оценила, бити историјски успех.

“Ово је успех, не само владе, председника Србије, независних институција, већ свих грађана послодаваца, синдиката, свих нас који смо радили заједно да дођемо до огромног признања”, истакла је председница Владе Србије.

Према њеним речима, поред незапослености која је сада испод 10 одсто, грађане очекују до краја године још повољних вести, између осталог, почетак радова на изградњи Моравског коридора, завршетак деонице на ауто-путу Милош Велики,завршетак прве фазе научно-технолошког парка у Новом Саду...

“Мислим да данас можемо бити поносни и срећни на све што смо постигли”, рекла је Брнабић.

Брнабић: Замолила сам Вучића, прихватио је...

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је лично замолила председника Србије Александра Вучићћа да се "максимално могуће" помери одржавање избора, али у складу са Уставом и законом.

"Могу да кажем да је председник био против тога, али пошто радимо као тим, он је веровао свом тиму и прихватио моју молбу, иако је сматрао да је за СНС било боље да се избори одрже што раније", рекла је Брнабић у Влади Србије.

Она је захвалила председнику Србије што је, каже, прихватио њену молбу да се изађе у сусрет делу опозиције и захтевима европарламентараца.

Брнабић: Представљање “Србија 2025” крајем децембра

Влада Србије и председник Републике представиће 28.децембра програм “Србија 2025”, који садржи све стратешки важне инвестиционе пројекте и пројекте за унапређење живота грађана.

Премијерка Ана Брнабић је то најавила на конференцији за медија у Влади Србије, на којој је говорила о изборним условима и побољшању кредитног рејтинга Србије.

У низу добрих вести које је представила новинарима, Брнабић је рекла да ће на крају године, заједно са председником Александром Вучићем, грађане обавестити и о важним будућим плановима.

Брнабић: Задовољна сам споразумом између Владе и "Поште"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да јој је драго и да је задовољна што је потписан споразум између представника радника “Поште” и Владе Србије.

“Велика захвалност свима који су на томе радили. Драго ми је што су синдикати и запослени у Пошти задовољни”, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Влади Србије.

Она је казала да се наставља са радом на реформи јавних предузећа.

У Влади Србије јуче је потписан споразум између представника радника "Поште", руководства тог предузећа и Владе, којим се изашло у сусрет запосленима за повећање плата и створени услови за прекид штрајка.

Према њеним речима, и на случају решавања проблема у "Пошти" могло се видети планско пласирају лажних вести и афера, јер се писало о старлетама и певачима наводно запосленим у "Пошти Србије".

Брнабић истиче да је циљ пласирања таквих лажних афера да се не би причало о постигнутим резултатима и успесима, као што је пораст броја запослених, пад јавног дуга и још много тога.

"Моје је да причам о резултатима и томе ста смо урадили за грађане који су нам дали мандат", истакла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести