Брнабић: Млади из целе Србије могу да уче од Новог Сада

Премијерка Ана Брнабић разговарала је данас у Новом Саду с младима  о темама које их муче, саслушала сугестије које су се односиле пре свега на неформално образовање, налажење првог посла и осамостаљивање.
Ф. Бакић/Ана Брнабић
Фото: Ф. Бакић/Ана Брнабић

“Дијалог младих с премијерком” у згради Ректората УНС-а организовала је Кровна организација младих Србије у сарадњи с ОПЕНС-ом. Разговору је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Млади су имала много питања, подељених у три области, а највише се могло чути како да нађу посао када сви траже радно искуство које они након завршеног факултета немају, затим желе да им држава помогне у осамостаљивању да не би и након факултета живели с родитељима, али су се могла чути и питања везана за социјално предузетништво, неформално образовање, праксу пре посла, као и реформу образовања.

Фото: Ф. Бакић/Ана Брнабић у Ректорату УНС-а

Председница Владе Ана Брнабић стрпљиво је одговорила на сва питања и истакла да су најбоље владе оне које пажљиво слушају и чују, разговарају с људима, умеју да препознају добра решења и да их имплементирају.

– Од Новог Сада млади широм Србије могу много да уче – казала је премијерка Брнабић. – Поверење младих у институције није проблем само младих у Србији већ широм света. Доста је урађено, а надам се да ће млади у мени наћи партнера с којим могу отворено да причају. Увели смо програмирање као предмет у основне школе, али и друге предмете значајне за младе, интернет у 500 школа, али и 2.000 дигиталних учионица. Поставили смо основу на којој сада можемо да радимо.

Увели смо подстицаје за старт-ап компаније, које не обухватају само област ИТ-а. Препознали смо да је једна од основних ствари због којих се млади не упуштају у предузетништво – високи намети (Ана Брнабић)

По њеним речима, незапосленост младих у Србији је 20 одсто, што је много и забрињавајуће. Ипак, када се прича о укупној незапослености, она износи свега десет одсто.

– Увели смо подстицаје за старт-ап компаније, које не обухватају само област ИТ-а. Такође, уколико неко жели након средње школе да започне посао, прву годину је ослобођен пореза и доприноса – казала је Ана Брнабић. – Препознали смо да је једна од основних ствари због којих се млади не упуштају у предузетништво – високи намети.


РЕЧ МЛАДИХ

Милан Жикић

Студент треће године Правног факултета Универзитета у Београду Милан Жикић казао је за наш лист да млади све више одлазе, поготово из Зајечара, његовог родног места.

– У свим мањим градовима је ситуација све тежа и тежа – рекао је Жикић. – Ја сам одлучио да останем, али не у свом родном граду, јер се тешко налази посао. Он је додао да ће остати да живи у Београду. Он се залаже за неформално образовање као председник Мреже младих лидера.

Јован Влашки

Јован Влашки из Новог Сада из КОМС-а био је један од учесника дијалога и за наш лист каже да се млади у Србији залажу за бољу стартну позицију на тржишту рада.

– Положај младих у Србији је мало поправљен, али може то много боље јер послодавци траже радно искуство, које млади након факултета немају – истакао је Влашки.

Марина Савић

Марина Савић из Богатића каже да долази из руралног подручја, те је представила младе из тих средина током дијалога.

– Запошљавање је једна од битнијих тема, што смо и представили премијерки, као и осамостаљивање на којем треба радити, али и на безбедним просторима за сваку младу особу у Србији – навела је Марина Савић.

Велимир Милошев

Велимир Милошев из КОМС-а дипломирао је Политичке науке, а током дијалога представља Центар за омладински рад.

– Очекујемо да ће нас председница Владе чути, зато смо и организовали дијалог да би се наша ситуација побољшала – казао је Милошев. – Укључио сам се у рад због Омладинске престонице културе и рада ОПЕНС-а, што би се могло проширити на читаву Србију, да се финансирају разни пројекти за младе у градовима широм Србије.        

М. Сћ


Фото: Ф. Бакић/Ана Брнабић у Ректорату УНС-а

Премијерка се сложила с младима да је потребна реформа образовања, али и да је важно младим људима пружити све потребне информације о школама и факултетима, смеровима, те пословима након образовања.

– Ми сада радимо на јединственом информационом систему просвете – ГИС, који се имплементира, и од 1. марта имаћемо прве резултате. Захваљујући њему, свака особа у Србији имаће јединствен образовни број – ЈОБ – и особе, као и школе, биће праћене, знаће се резултати школа, гимназија, факултета, али и тржиште рада – рекла је премијерка Брнабић. – Први пут ћемо имати целу слику просвете и како она кореспондира с тржиштем рада.

Она је додала да су добили и негативне критике када су увели систем дуалног образовања, који примењују многе јаке државе и који се и код нас одлично показао.       

М. Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести