Брнабић: Подршка СНС и Вучићу, људи су видели ко је какав

БЕОГРАД: Подршка добијена на поновљеним изборима показује право стање ствари, јер је народ у последњих 13 дана видео ко је какав, оценила је данас преседница Владе и функционерка СНС Ана Брнабић.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Она је рекла да је у период између два гласања "свака звер показала свој траг, и ђаво је однео шалу".

"Некад је потребно да људи виде како се други понашају, и како се ми понашамо након избора, да би показали шта мисле. Да би одлучније рекли ко треба да води Србију, и куда Србија треба да иде", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Оценила је да је да јучерашњи убедљивији резултати немају везе са свађама у опозицији, те да су избори у потпуности имали везе само са Александром Вучићем, и да су грађани показали да желе да он и СНС наставе да воде Србију.

Истакла је да се показало се да је Вучић био у праву када је рекао да ће сви ујединити против СНС,л ако буду имали један једини глас више.

Брнабић, која је потпредседница СНС и шефица београдског одбора, каже да не зна хоће ли бити поновних избора у Београду и да за то мора да се сачека председник.

"Најперсоналније, волела бих да се понове избори у Беогрфаду, додатно би људи озбиљније приступили изборима", оценила је она.

Како је истакла, СНС и сада без икакве сумње има већину за власт у Београду.

"Имали смо и пре ових поновљених избора, а тек сада имамо. Имамо јасну већину, од најмање 60 одборника", сматра она.

Додала је да се између два круга избора показало у Београду постоје људи из политичких опција које би радије да иду са СНС и Вучићем, него са радикално левима или деснима.

"Ред је да сачекамо понављање у четвртак 21. априла па да решимо дилему. Може се очекивати да се и ту нешто додатно промени у нашу корист", рекла је она.

Каже да нема одговор на питање да ли ће Алекнсандар Шапић бити градоначелник Београда.

Брнабић је рекла да ће формирање београдске и републичке власт зависити од брзине преговара са коалиционим партнерима, и да тренутно нема одговор на питање када ће бити формирани.

"Нећу одговорити ко је први избор СНС за коалицију на републичком нивоу. Рачунамао на даљу сарадњу са СВМ", рекла је она и додала да није питање за њу да ли Ивица Дачић има шансе да буде премијер.

Брнабић је истакла да функције нису толико важне већ је важна стабилност коју Србији доноси Вучцих, и да у коалицији буду људи који верују и деле визије Србије до 2026. године.

Рекла је да ће председник и органи СНС одлучити хоће ли бити концепт коалиције са широм или ужом подршком у парламенту Србије.

Брнабић је рекла да сусрет Ђилас-Вучић види као сусрет лидера једне парламентарне странке који је замолио да се сретне са председником државе.

"Колико познајем Александра Вучића, он би разговарао и са представницима других опозиционих странака, да су тражили сусрет", рекла је она.

Према њеним речима, Вучић покушава да помири актере унутар Србије у овим кризним временима.

Истакла је да позиција СНС треба да буде другачија у односу на Вучића, те да странка треба да буде активнија, бави се политиком, и одговара на нападе политичких противника и на СНС и на Вучића.

"Александар Вучић је прерастао СНС. Он је на политичком Олимпу. СНС не треба да има помирљив тон. Треба да буде храбра, проактивнија. Не треба да буде помирљива, треба јаче да се бори. Да СНС од Вучића преузме политичку памет, али да се бори у политичкој арени", рекла је Брнабић.

Навела је да та одбрана треба да буде и од "димних бомби" и оцена да је Вучић издајник, што се чуло на протесту у петак испред Председништва, и то у јединој земљи у Европи која није увела санкције Руској федерацији.

Она је оценила као погрешну поруку то што се Приштини шаље оружје и то пошто је Албин Курти ускратио основно људско право - право гласа Србима, и изразила је забринутост.

"То дестабилизује много читав регион Западног Балака. Треба о томе причати отворено", рекла је Брнабић.

Као бруталну лаж оценила је изјаву премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да је Вучић ту земљу уцењивао испоруком хране.

Подсетила је да је у време пандемије Србија давала и вакцине, и кисеонико, те пшеницу, брашно и храну, кад нико други на земље региона није мислио.

"СНС мора да реагује одлучније у тим стварима, јер морамо да сачувамо Србе где год живели. То су наше вредности", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести