Брнабић: Политички односи Србије и НР Кине на највишој тачки

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас у разговору са делегацијом Сталног комитета Свекинеског народног конгреса да су политички односи две државе достигли највишу тачку развоја у својој историји кроз висок ниво сарадње у свим областима.
brnabic
Фото: TANJUG/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljević

Брнабић је односе две државе окарактерисала као свеобухватно стратешко партнерство, а Народну Републику Кину као пријатељску земљу и најважнијег економског партнера на азијском континенту. 

Она је навела да Србија посебан значај придаје сарадњи кроз механизам „16+1“ и сматра га интегралним делом иницијативе председника Си Ђинпинга „Појас и пут“, у којој је Србија веома активан учесник.

Саговорници су се сложили да је наша земља лидер у региону Централне и Источне Европе по броју реализованих и уговорених пројеката са Кином, на билатералној основи, као и кроз механизам сарадње Кина-ЦИЕЗ.

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Цао Ђао Ђиенминг изразио је уверење да ће следећи Самит премијера земаља чланица механизма сарадње Кина - ЦИЕЗ, који ће бити одржан у Софији 6. и 7. јула ове године, донети нове идеје и предлоге за што успешнији наставак активности у оквиру механизма, који је од изузетног значаја за развој наших земаљ.

Брнабић је закљчила да је механизам Кина-ЦИЕЗ отворио нову перспективу за билатералну сарадњу држава, пре свега, на пољ инфраструктуре кроз изградњу саобраћајне мреже. 


Реформе дале резултате, треба их наставити

Председница Владе Ана Брнабић и делегација Међународног монетарног фонда, коју је предводио шеф Мисије Џејмс Руф, сагласили су се данас да су реформе претходне три године дале добре резултате, због чега је важно наставити структурне реформе и током 2019. године и тако обезбедити даљи раст БДП.

ММФ је задовољан трендом у српској економији, као и тиме да постоји висок степен сагласности са Владом Србије када је реч о реформама које треба спровести и у наредном периоду, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Председница владе рекла је да је први квартал био изузетно добар. 

Брнабић је истакла да влада наставља да ради као и до сада и да нема простора за опуштање, како би се постигли жељени резултати у овој години. Истакла је да се разговара и о плановима за 2019. годину, јер је циљ владе да се постигне одржив и димамичан економски раст.

Премијерка Брнабић и шеф Мисије ММФ Руф разговарали су о расту плата и пензија. 

Председница владе нагласила је да ће се висина новог повећања разматрати у складу са растом БДП-а и постигнутим економским резултатима. 


Она је истакла да је Србији посебно значајан трилатерални пројекат модернизације железнице изградњом пруге Београд-Будимпешта, који је први прекогранични пројекат у оквиру овог механизма сарадње.

Изразила је очекивање да ће до краја године почети радови на изградњи дела Коридора 11 Прељина - Пожега. 

Као не мање важне пројекте, премијерка је навела и реконструкцију ТЕ Костолац и изградњу Српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Саговорници су оценили да је за Србију важно то што је Београд добио могућност да буде Центар за саобраћај и инфраструктуру Кина-ЦИЕЗ, подсећајући да ће наредни састанак министара саобраћаја Кина - ЦИЕЗ бити одржан у Београду у октобру ове године.

Поред инфраструктуре која је препозната као водећа област српско-кинеске сарадње, саговорници су се сложили да је неопходно развијати сарадњу и у другим областима у којима постоји обострани интерес.

Ђао Ђиенминг обавестио је председницу владе да ће у Шангају, у новембру ове године, бити одржан Међународни сајам увоза и позвао Србију да учествује, како би представила своје производе тржиштима што већег броја земаља. 

Брнабић је изразила задовољство чињеницом да је председник Кине Си Ђипинг прихватио позив председника Вучића да поново посети Србију, оценивши да ће то бити изузетна прилика за даље продубљивање односа две државе, саопштено је из Владе Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести