Брнабић: Популациона политика приоритет Владе Србије

БЕОГРАД: Популациона политика и боља демографска будућност Србије су приоритет Владе Србије, изјавила је данас премијерка Ана Брнанић након конститутивне седница Савета за популациону политику.
Premijerka, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Z. Žestić
Фото: Tanjug

"Можемо да разговарамо о расту БДП-а, доводимо инвеститоре, смањујемо незапосленост, али ако немамо успех као Савет за популациону политику немамо будућност", рекла је Брнабић.

Један од тема на данашњој седници била је измене и допуне Стратегије подстицања рађања, а формирана је експертска група која има рок од 90 дана да припреми измене и допуне Стратегије.

Брнабић каже да је Стратегија дугорочна мера, али да су предвиђене и краткорочне мере на основу истраживања усклађености рада и родитељства, које брже треба да дају прве резултате.

Наводи да је важна пуна имплементација постојећих закона и да се мора радити на популаризацији законских решења којима се може ускладити посао и родитељство.

Како каже препознате су и мањкавости и у ком правцу треба да се мењају нека законска решења.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић поднела је извештај о досадашњем раду и нагласила да је Стратигија подстицања рађања теоријски изванредна, али да није примењивана и да је неопходно да буде иновирана.

Предузети су први кораци са локалним самоуправама да се поправи стање популационе политике и опредељено је 130 милиона динара бесповратне помоћи за пројекте у 15 општина широм Србије.

Ђукић Дејановић каже да су пројекти најразличитији почев од набавке 18 бицикала, за шта је новац тражила општина Шид како би асистенти могли да одлазе у 18 околних села и обилазе породиље, па до финансијске помоћи породицама са децом.

Радило се и на томе да се обезбеде гинеколози за мање општине у Србији, јер постојећа законска регулатива каже да гинеколога могу да имају домови здравља у локалним самоуправама које имају више од 20.000 становника.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести