Брнабић: Порука да је Вучићу легитимно урадити шта год хоћете

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас да насловна страна НИН представља легитимизацију тога да председнику Србије Александру Вучићу можете да урадите шта год хоћете и захвалила Рингијеу, издавачу тог недељника, што је деловао одговорно и променио насловну страну НИН-а.
 Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Брнабић је рекла да насловна страна НИН-а није само фотографија, већ порука за Владу Србије и порука председнику Вучићу.

"Ако тужилаштво не мисли да је ово озбиљна порука и не распита се ко је послао ту поруку, због чега, шта је иза те поруке и да ли су је пратиле неке конкретне активности... Ја не могу да се мешам у то. Ми смо схватили поруку. Хвала власницима што су реаговали, посебно онима који нису наши истомишљености. Мислим да је то једини начин да дођемо до тога да разговарамо о резултатима, а не нападима у јавности", навела је Брнабић.

Показујући издање НИН-а на којем није промењена насловна страна, а на којој је пушка "уперена" у председника Вучића, Брнабић је рекла да ће заувек чувати тај НИН, посебно када буде причала са Тањом Фајон, са европарламентарцима, са представницима Европске комисије и свима осталима о слободи медија и томе колико су новинари у Србији угрожени.

"И ово се, претпостављам, зове слободно новинарство. Ово се зове недељник у земљи у којој не постоји слобода медија, у којој су новинари угрожени, у којој је диктатура и у којој се новинари који се не слажу са политиком Владе Србије и председника Вучића и где се изузетно плаше председника Вучића и владе", иронично је прокоментарисала Брнабић.

Истакла је и да је видела објашњење главног и одговорног уредника НИН-а Милана Ћулибрка да су "само најмрачнијим умовима могли да падну на памет гадости, које се приписују редакцији НИН-а и да то није њихова фотографија, него Танјугова".

Она је додала да је такво правдање њој изазвало још већу сумњу у то шта су урадили с овом насловном страном и какву су поруку послали.

Брнабић је оценила да, ако то није њихова фотографија, већ измењена Танјугова, то значи да је неко у НИН-у гледао стотине фотографија које је Танјуг правио са тог догађаја и онда изабрао једну од њих.

"Онда су је кроповали, смањили, тако да снајпер буде уперен директно у председника. То је озбиљна намера. Бирали су једну између стотину фотографија", рекла је Брнабић нагласивши да је оригинална Танјугова фотографија другачија.

Премијерка је, стога, упитала Ћулибрка која је порука ове насловне стране и зашто су он и његови сарадници од стотину фотографија тражили једну на којој је снајпер уперен у председника државе.

На питање да ли је неко из владе тражио да се повуче насловна страна, Брнабић је рекла да није и да је НИН сам донео ту одлуку.

Она је захвалила НИН-у што је био довољно одговоран да повуче спорну фотографију, али је нагласила да цео уреднички колектив недељника стоји иза ње и поруке коју она носи.

"Иза ове поруке стоје људи који из недеље у недељу приређују овај недељник. Нека власници виде шта ће даље, ја ћу је чувати", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести